Po včerejším gala představení Juliana Alaphilippa a Davida Gaudua bylo možno považovat oba jmenované za hlavní favority také dnešního 10. ročníku Faun Drôme Classic (1.Pro). Z první třicítky pořadí včerejšího závodu ale chyběli pouze 13. Paret-Peintre (AG2R) a 30. Ries (Arkéa). 

Zatímco včera se na 168 km bylo nutno vypořádat s 3161 vertikálními metry, dnes na 192 km čekalo 2371 metrů. Zkratkovitě by se dalo říci, že tedy šlo o snadnější závod. Ovšem zatímco včera značnou část výškových metrů obstaraly delší kopce, dnes byla trasa poseta větším počtem kratších, ale povětšinou velmi prudkých stoupání.

Zatímco pro Alaphilippa to mělo být ještě výhodnější než včera, tak pro Gaudua to platit nemuselo. Naopak šance například Rui Costy či Lorenza Roty (oba Intermarché) se mohly zvýšit. Totéž lze říci třeba o Quinn Simmonsovi (Trek-Segafredo), který mohl v tandemu s Mattiasem Skjelmosem vytvořit údernější dvojici. A šanci na reparát mohl mít tým UAE Emirates, který včera zcela propadl, speciálně Diego Ulissi mohl být očekáván více v popředí konečného účtování.

To všechno i proto, že po třech okruzích s množstvím kratších výživných výjezdů přišlo na řadu finále v podobě závěrečných 55 km, kdy se jelo prakticky jen nahoru a dolů přes šest stoupání a vše vrcholilo kilometrovým výjezdem k cíli. O tom, co je to za závod a kdo tady měl šanci uspět, vypovídalo i pořadí v cíli loňského ročníku: 1. Jonas Vingegaard, 2. Guillaume Martin (včera 8.), 3. Benoit Cosnefroy, 4. Juan Ayuso a 5. Julian Alaphilippe. 

Dnes tedy vedle obtížného profilu trasy významně úřadoval vítr a místy s mimořádnou silou.

Poměrně dlouho trvalo, než se 50 km po startu podařilo odjet šesti lidem. Z World týmu tu byl jediný Cristián Rodríguez z Arkéa Samsic, který se o to pokoušel opakovaně, až se tedy dočkal. Na čele pelotonu byli hodně aktivní jezdci Cofidisu. A posléze se jim to vyplatilo.

Po dalších 50 km se totiž od hlavního pole oddělila skupina 27 cyklistů, v níž byla většina favoritů. Nejvíc lidí, čtyři, tu měl právě Cofidis. Z World týmů tu chyběli zástupci EF, Jayco, Arkéa a kupodivu i UAE. Ti snad oba víkendové závody pojali tréninkově nebo stávkovali. Jak jinak si vysvětlit, že borci jako Ulissi, Bennett či Formolo byli úplně mimo hlavní dění. Obě první skupiny se následně spojily. Kdo zůstal vzadu, byl dnes bez šance.

40 km před cílem v nejdelším stoupání dne se začalo hodně závodit. Nejprve atakoval Alaphilippe s Costou, poté Martin (Cofidis). Díky tomu se na čele vytvořila skupina o necelých 15 lidech. Z ní 38 km před cílem stále ve stoupání akceleroval Anthony Perez a nikdo po něm nešel.

David Gaudu včera 2., dnes těsně pod stupni vítězů. 

V dalším kopci se skupina ze Perezem rozdělila především zásluhou Andrea Bagioliho (Soudal Quick-Step), kterého si zprvu dokázal dojet pouze Gaudu. Posléze se na ně dotáhlo dalších pět cyklistů: Alaphilippe, Costa, Simmons, Bardet (DSM) a Strong (Israel). S odstupem za nimi jela další skupina o devíti lidech, kde měl Cofidis dva zástupce: Martina a Lafaye.

Perez jel skvěle, takže 13 km před cílem měl na úpatí jednoho z posledních výjezdů náskok 1:40 min. V tomto stoupání se skupina za ním hodně nadělila. Opět útočil Bagioli, který tenhle závod před dvěma lety vyhrál, a opět se na něj zprvu pověsil pouze Gaudu. Poté se přidal i Costa a Simmons. Zbylí tři, tedy včetně Alaphilippa, už nestačili. A Alaphilippe na tom byl nejhůř. Očividně mu dnes v této chvíli došlo.

Čtveřice za Perezem spolupracovala, prala se se silným bočním a čelním větrem, ale dojíždět 31letého závodníka Cofidisu se jim nedařilo. S blížícím se cílem, když začínalo být jasné, že dnes to bude souboj už jen o druhé místo, se malinko pošetřil Bagioli. A v cílovém stoupání dnes potřetí důrazně atakoval.

To už ale Anthony Perez v silných emocích slavil svůj pátý profesionální triumf. Bagioli vypadal, že si dojede pro 2. místo, ale Costa se dokázal zmáčknout a těsně před čárou ho odsunul na místo 3.

„Jsem super šťastný. Tým mi věřil a jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál. Zatím si to neuvědomuji, uvidím, až se v příštích dnech probudím. Můj táta tam byl a mohli jsme to prožít spolu. Vyhovovalo mi, že to byl opotřebovací závod, věděl jsem, že trať mi sedí dobře a taky se tak stalo. Tohle je štěstí!“ řekl 190 cm vysoký Francouz, který i při své postavě patří k velmi dobrým vrchařům

„Na výsledek tohoto závodu jsme samozřejmě velmi hrdí. Vítr závod velmi zkomplikoval a my se museli hodně snažit, abychom vítr zvládli bez ztrát. Skončili jsme nakonec se čtyřmi jezdci ve vedoucí 30členné skupině. Právě tahle převaha umožnila Anthonymu zkusit štěstí. Udržet se pak 38 km sám ve vedení je skvělé číslo! Tým odvedl velmi dobrou práci a toto je jejich odměna. Vidíme, že skupina funguje dobře, že tým je konkurenceschopný na všech frontách, že je tam dobrá dynamika. Rosteme, což věští dobré výsledky do dalších závodů!“ dodal sportovní ředitel Benjamin Giraud.