Dnes byla na programu úvodní etapa 102. ročníku Okolo Katalánska. Měřila 165 km a celkové převýšení činilo 2091 metrů. Na závodníky čekaly čtyři vrchařské prémie druhé a třetí kategorie rozmístěné pravidelně po celé trase. Po sjezdu z poslední z nich zbývalo do cíle ještě 20 mírně zvlněných kilometrů. Závěrečný kilometr měl stoupavý charakter.

Loni ve velmi podobné etapě, v které však chyběla letošní VP 2. kategorie, dojelo v čase vítěze téměř 80 závodníků. Vyhrál Michael Matthews před Sonny Colbrellim a pro italského cyklistu to byla konečná v jeho kariéře, když měl to štěstí, že bezprostředně po projetí cílem, kdy ho postihla zástava srdce, byl po ruce potřebný přístroj, který ho nahodil zpět do života. Nikoli však již vrcholového cyklisty.

Dnešní etapa nebyla z pohledu diváka příliš záživná. Z počátku odjela pětičlenná skupina ve složení Jetse Bol (Burgos), Pau Miquel (Kern Pharma), Rune Herregodts (Intermarché), Alessandro de Marchi (Jayco) a Oscar Onley (DSM). Nejvíc z úniku vytěžil Jetse Bol, který si po etapě oblékl dres nejlepšího vrchaře. Únik skončil 6 km před cílem.

O kilometr dál z vysoké rychlosti spadlo uprostřed početného pelotonu kolem deseti lidí. Řadě z nich se oprávněně zpět na bicykl nechtělo, nejhůř vypadal Dario Cataldo (Trek-Segafredo), o něhož se se starostlivým výrazem staral početný tým zdravotníků a Dario následně putoval na nostíkách do sanity.

Následovaly tři krátké brdky od půl do jednoho kilometru se sklonem kolem 4 %, poslední pětistovka se zvedla až k pěti. Na Primože Rogliče vyšla špice příliš brzo, takže si podobně jako v jedné z etap na Tirrenu na moment zvolnil, aby mohl o to víc zabrat o několik desítek metrů dál. Ze spurtujícího čela balíku o 25 lidech se Slovinci nejvíce přibližoval Remco Evenepeol, takže Primož musel jít na samou hranici snesitelnosti, aby vítězství uhájil.

"To je šílené. Všichni kolem nás povzbuzovali, tohle mě baví. Moji spolujezdci jeli skvěle a já měl dnes v nohách dost síly. Je to ale jen první den. Čeká nás ještě šest náročných etap. Budeme to brát den za dnem," řekl v pozávodním rozhovoru vítěz etapy.

Měl jsem na to nohy, tak jsem šel do spurtu. Měli jsme dost podobnou rychlost, ale já musel jsem jet z příliš velké vzdálenosti. Vždy je snadné se pak vymluvit. Kdybych byl na jeho zadním kole, možná jsem mohl vyhrát," sdělil novinářům druhý v cíli Remco Evenepoel.