Jelo se na 137 km v závodě se zvláštním profilem: prvních 30 km po rovině a pak začal postupně se utahující výstup, který vrcholil na 80. km! Po 20 km rovinaté pasáže přišlo 2 km stoupání, po němž následoval 10 km sjezd. Závěr se odehrál v náročném klasikářském terénu. Těžký profil ještě znásobovalo velké vedro.

Nedlouho po startu odjela pětice závodnic, v níž byla Rakušanka Kiesenhofer, Polka Plichta či Izraelka Shapira. Peloton zachovával bohorovný klid. Takže 80 km před cílem měly tři jmenované, které vepředu zůstaly, téměř 11 minut!

V dlouhém, táhlém stoupání jely především Nizozemky tempo, kterým postupně hlavní skupinu očesávaly. Odpadala řada špičkových cyklistek a mezi nimi i Tereza Neumanová.

55 km před cílem to sólově zkusila Van Vleuten, ale po dlouhém sjezdu byla dojeta. V té době měla už osamoceně na čele jedoucí Rakušanka náskok stále 5 minut!

A jelikož se za ní taktizovalo a většina čekala, co udělají Nizozemky, které měly ve stíhací skupině, kam se postupně řada závodnic dotáhla včetně Terezy Neumanové, všechny čtyři závodnice, tak náskok Rakušanky 25 km před cílem dokonce stoupl na 5:15 min.

V náročném klasikářském závěru Tereza Neumanová na nejlepší nestačila a 20 km před cílem ze skupiny, která čítala 27 jmen, vypadla.

Nizozemky se nakonec dokázaly poskládat na čelo a dojet Polku s Izraelkou. V samém závěru si nastoupila Van Vleuten, kterou se jala stíhat Longo Borghini, ale dojet Rakušanku už neměly šanci.

Vybuchla pomyslná výsledková bomba, jelikož 30letá Anna Kiesenhofer není profesionálkou v pravém slova smyslu. Naposledy byla registrována v UCI silničním týmu v roce 2017 a letos odjela jen tři UCI závody: obě disciplíny při domácím mistrovství a nyní olympijský závod!

Tereza Neumanová dojela závod na 33. místě ze 48 cyklistek, které z původního počtu 67 dokázaly závod dokončit. Její ztráta činila 7:02 min. Za ní skončila řada známých jmen, jako např. Kubánka Sierra (Monex), Norka Aalerud (Movistar), Italky Bastianelli (Alé) a Paladin (Liv), Američanka Winder (Trek), Švýcarka Reusser (Alé) či Australanka Brown (BikeExchange).

Tereza Neumanová na ilustračním snímku coby nejlepší Češka na letošním Tour de Feminin.