Celý název veletrhu je CosmoBike Show, a tak i se i celý veletrh nesl v duchu jedné velké show. Jejím motem pak bylo nejen koukat, ale zažívat cyklistiku a všechny její novinky na vlastní kůži. Tomu posloužila i unikátní testovací dráha, kde si zdarma mohli návštěvníci vyzkoušet, co bude celý letošní rok hýbat cyklistickým světem. Více než výstaviště tak italské Verionafiere připomínalo jednu velkou hernu.

Nelze vypíchnout jednotlivé novinky, ale jako jednoznačným trendem se ukázala elektrokola, do jejichž vývoje se vrhly už prakticky všechny značky, které ve světě cyklistiky něco znamenají. Je to pro mnohé sázka na jistotu, protože otevírají cyklistiku statisícům lidí, kteří z nejrůznějších důvodů zejména fyzických a zdravotních až donedávna nemohli na tradiční jízdu mna kole ani pomyslet. Popularita cyklistiky tak právě zejména díky elektrokolům pro masové využití zažívá nebývalý boom. A s ní i navázaná odvětví, jako je např. turistika. Nicméně elektrokola se stále častěji prosazují nejen na silnici a upravených cyklostezkách, ale i na typech povrchů.

Zeleného Oskara dostala cyklostezka v Lombardii

S rozvojem turistiky souvisí i další hlavní hřeb veletrhu, a to cyklističtí Oskaři – Green Road Award. Letos si zlato odnesla 280km stezka okolo řeky Oglio v Lombardii, která vede z hor do nížiny a má převýšení 1800 metrů. Zajímavostí na ní je mimo jiné i pontonový most v San Matteo delle Chiaviche. A právě elektrokola na ni v loňském roce přivedla seniorů a cyklistů se zdravotními omezeními jako nikdy v historii.

Hvězdy, hvězdy, hvězdy

Jako v cyklistickém Hollywoodu si mohli připadat fanoušci jízdních kol, když na CosmoBike potkávali a o podpisy žádali věhlasná jména jako Hansen, Baldini, Adorni, Cipollini či Fontana. Vedle nich ale obrovský kus práce na populazicaci cyklistiky odvádějí také influenceři, kteří svými blogy a vlogy představují cyklistiku z netradičních úhlů pohledu – od sportu, přes lifestyle až po jídlo.

Nejslavnější italský závod bude končit opět ve Veroně

Přes to přese všechno je ale cyklistika stále ještě hlavně sport a Giro je pro řadu sportovců vrcholem sezony. Poslední etapa letošního Gira tak bude vyrážet z veronského výstaviště Veronafiere a skončí ve Verona arena, dva tisíce let starém amfiteátru ve středu města. Není to poprvé, co růžový závod zavítá do města Romea a Julie. V letech 1981, 1984 a 2010 etapy ve Veroně vyhráli italští jezdci Giovanni Battaglini, Francesco Moser a Ivan Basso, kteří se také přišli na CosmoBike pobavit se svými fanoušky.

Celkem 180 značek představilo své klíčové modely i novinky.  Nový formát akce navštívilo 32 tisíc fanoušků, kteří navštívili více než 40 akcí ve dvou dnech. Více informací na www.cosmobikeshow.com

loading...