Závěrečná 180 km douhá etapa Giro di Sicilia začala na severním pobřeží v Sant´Agata di Militello. Úvodních 70 km se odehrálo po pobřeží, takže nic profilově náročného. Pak se však trasa stočila na jih do vnitrozemí a to znamenalo do kopců. Nejprve 24 km s průměrným sklonem 4,2 %. Po sjezdu znovu nahoru v délce 5,2 km a průměrem 5,6 %. Poté sjezd na východní pobřeží do cílového Mascali, jenže to ještě cíl nebyl. Odtud bylo totiž potřeba dát si ještě třetí náročné stoupání (9,7 km a 6,4 %), z jehož vrcholu zbývalo na pásku už jen 17 km, a to většinou v klesání. Takže na konec 4etapového závodu to nejtěžší.

Hlavní otázka zněla, zda se Movistaru podaří obdobně jako včera kontrolovat etapu a uhájit prvenství v soutěži jednotlivců, které před etapou patřilo Alejandru Valverdemu, nebo zda se konkurentům především z týmů UAE (McNulty, Covi), Trek-Segafredo (Nibali, Eg), DSM (Bardet, Arensman), Androni (Restrepo, Bais) a Gazprom (Velasco, Scaroni) podaří Movistar udolat a smazat ztrátu na Valverdeho, která u jmenovaných činila od 7 do 13 sekund.

50 km před cílem po sjezdu z druhého kopce jela na čele s náskokem 1 minuty sedmička cyklistů, z nichž nejzajímavějším byl Scaroni, ztrácející pouze 13 sekund na lídra závodu, a dva cyklisté DSM (Hamilton a Brenner), kteří mohli být užiteční v rozhodujícím stoupání pro své týmové kolegy Bardeta a Arensmana. Byli tu i zástupci Euskaltelu (Bou), Eolo (Ravasi), Caja Rural (Amezqueta) a Israele (Froome). Ve chvíli, kdy 27 km před cílem projížděli poprvé přes cílovou čáru, měli k dobru ještě 30 sekund.

Jakmile se začalo stoupat, situace se rychle změnila. Na čele se osamostatnila skupina favoritů, v níž pracoval pro Coviho De La Cruz, a byli tu i Valverde, Nibali a Bardet. Po chvíli se zezadu dotáhla ještě trojice Fortunato (Eolo), Arensman (DSM) a Velasco (Gazprom). A v té chvíli zaútočil Vincenzo Nibali.

Zprvu to vypadalo jako zkouška soupeřů, ovšem nikdo nebyl schopen ani ochoten ho dojíždět. Zkusil to sice Covi, ale neměl dost sil na to, aby Nibaliho dojel, ani na to, aby se zbavil ostatních konkurentů.

Nibali svůj odstup navyšoval tak, že do sjezdu se pouštěl s náskokem 40 sekund! A poněvadž všichni víme, jaký je Vincenzo sjezdař, tak když přijel pod kopec, měl dalších 15 sekund k dobru. A tenhle náskok už neměl problém udržet až do cíle a vyhrát celý etapák!

Za ním se v závěru sjelo do skupiny celkem 13 závodníků, z nichž si sólově dojel pro druhé místo Ravanelli (Androni), sprinterský souboj za ním vyhrál Covi. Ten bral za třetí místo nějaké bonifikační sekundy, ale ne tolik, aby smazal celou ztrátu na Valverdeho, který dojel v té samé skupině. Takže celkově Valverde 2. a Covi 3., čímž mladý Ital zároveň vyhrál soutěž do 23 let.

Zelený dres si o bod před Valverdem udržel Molano (UAE), do dresu nejlepšího vrchaře se díky aktivitě v dnešním úniku dostal Scaroni. V týmech dosáhl nejlepšího součtu časů tým Trek-Segafredo, který měl dnes ve skupině stíhající Nibaliho další dva cyklisty: Ega a Antonia Nibaliho.

Roman Kreuziger dorazil dnes do cíle se ztrátou převyšující 17 minut a celkově mu patří 60. příčka.