Závod Kolem Andalusie je letos hodně podobný konkurečnímu etapáku Kolem Algarve. Několik těžkých etapu bude zakončeno náročnou individuální časovkou. 

1. etapa Alhaurín de la Torre - Grazalema (174 km)

Úvodní etapa ihned zamíří do velkých kopců. Etapa končí desetikilometrovým stoupáním, sjezdem a krátkým strmým výjezdem, částečně po kostkách, do cíle. Stoupání 1. kategorie je dostatečně dlouhé a těžké, aby vydrželi jen vrchaři klasikáři ve vynikající formě.

2. etapa Sevilla - Iznajar (198 km)

Sprinteři nemají v Andalusii na růžích ustláno. Tato etapa by mohla skončit hromadným dojezdem, ale několim stoupání ped cílem je a kontrolovat úniky nebude snadné. Navíc je poslední kilometr opět do kopce. 

3. etapa Jaén - Ubeda (177 km)

Třetí den závodu se bude neustále stoupat klesat. Na trati jsou dvě stoupání 1. kategorie, dvě stoupání 2. kategorie a jeden výjezd 3. kategorie. Z vrhcolu posledního stoupání zbývá ještě několik kilometrů do cíle po zvlněné silnici. Den pro odvážné uprchlíky. 

4. etapa Villanueva Mesía - Granada (125 km)

Nejtěžší etapa závodu a příležitost pro vrchaře zvrátit vývoj na svou stranu. Alto de Purche, stoupání 1. kategorie, měří 8,8 kilometru a průměr má 7,8 %. Z vrcholu ale zbývá 18,5 kilometru do cíle. Etapa je krátká, takže vrchaři nemají na co čekat a měli by útočit. 

5. etapa Cala de Mijas - Cala de Mijas (13 km)

Vše rozhodne krátká, ale zásadní individuální časovka. Bude technická a profilově náročná, vysoké průměry se neočekávají. 


Favorité 

Debut v dresu Bahrain - McLaren čeká na Mikela Landu. Baskický vrchař je před letošní sezónou opět velmi sebevědomý a myslí na vítězství na Tour de France, ale ta je ještě daleko a nejdřív musí ukázat formu na menších závodech. Landa ale není jediným potenciálním vítězem Kolem Andalusie v dresu bahajnského celku. Silní jsou i Dylan Teuns, Pello Bilbao a Damiano Caruso. Můžou zvolit zajímavé taktické varianty a útočit ve více lidech, ale budou mít velkou konkurenci v týmu Astana. 

Kazašský tým obhajuje loňské vítězství Jakoba Fuglsanga. Ten nechybí ani letos a bude mít mimořádně silnou oporu v Ionu Izaggirem a Alexandru Vlasovovi. Ruský mistr zářil v Provence a je ve skvělé formě, může převzít roli lídra, ale od Fuglsanga očekáváme hodně. Pořád je jedničkou Astany. 

Movistar před letošní sezónou hodně oslabil, to už je teď zcela zřejmé. Přijít o Quintanu, Carapaze a Landu je jedna věc, ale ještě horší je slabší forma Alejandra Valverdeho. Španělský mistr zatím nezáří a těžko říct, zda je to pomalejším vstupem do sezóny, nebo jestli už ho dohnal věk. Každopádně jsme od něj zvyklí na lepší výkony. Ale to jsme odbočili z cesty, Vakverde v Andalusii nestartuje a tak se Movistar spoléhá na Marca Solera a Enrica Mase. Soler je nejspíš v trochu lepší formě a je také mnohem silnější časovkář, takže by on měl být lídrem španělského celku. 

Další silné týmy nevzaly své nejlepší závodníky, to je případ celků UAE Emirates, AG2R La Mondiale, Jumbo - Visma a Lotto Soudal. Ani Mitchelton - Scott nenominoval své nejlepší vrchaře, ale trojice Jack Haig, Mikel Nieve a Andrej Zejc je velmi solidní. Lídrem bude Haig, který byl hodně vidět na Kolem Valencie a skončil druhý v celkovém pořadí za Tadejem Pogačarem.       

Petr Vakoč by mohl dostat příležitost jet na vlastní výsledek  některých etapách. Startuje sice vrchař Louis Vervaeke, ale nic velkého od něj v celkovém pořadí neočekáváme. Pro Vakoče je to první závod před jarní klasikářskou sezónou a důležitým testem formy před Omloop Het Nieuwsblad.  

Závod Kolem Andalusie můžete sledovat na Eurosportu 2, od středy 19. února v 15:00. 

Favorité 66. Kolem Andalusie:

∗∗∗∗∗ Jakob Fuglsang

∗∗∗∗ Mikel Landa, Jack Haig, Ion Izagirre

∗∗∗ Pello Bilbao, Alexander Vlasov 

∗∗ Marc Soler, Dylan Teuns 

∗ Enric Mas, David de la Cruz