První ročník závodu Okolo Saúdské Arábie by se měl jet od 4. února do 8. února a bude předcházet zavedenému závodu Okolo Ománu. Společnost ASO má v Saúdské Arábii velké obchodní zájmy, na Arabský poloostrov přesunuje také Rallye Dakar. 

V Saúdské Arábii vládne jeden z nejrepresivnějších režimů na světě. V silně konzervativní zemi je zcela běžné porušování lidských práv a diskriminace žen. Až do roku 2013 měly ženy zakázáno jezdit na kole, nyní je to možné s velkými omezeními. Ženský závod proto asi "nehrozí". Saúdové podporují terorismus a stojí za největšími teroristickými útoky v západních zemích. V zemi platí právo šaría, rouhání a homosexaulita je trestána smrtí, běžné jsou tresty ukamenováním, stětím, ukřižováním a bičováním. V zemi je zakázáno otevřeně se hlásit k jinému náboženství než k islámu. Ženy mají podle zákona nižší postavení než muži. 

Také disponují ohromnými zásobami ropy. 

Na cyklisty čeká další pouštní závod bez diváků, bez tradice a téměř bez sportovního smyslu v jedné z nejméně svobodných zemí světa. Saúdská Arábie je velkou zemí a pořadatelé slibují etapy nejen pro sprintery, ale i klasikáře.  

Závod bude patřit do 1. kategorie UCI a diváci se mohou těšit na pouštní scenérie, městské okruhy v Rijádu a také boční vítr a terezíny. Závod by tedy mohl navázat na tradici Okolo Kataru, kde byl vítr důležitou součástí a rozhodoval o vítězích. Také Okolo Kataru pořádala společnost ASO, ale závod zanikl po roce 2016.

"Zapojíme se do vzniku nové závodní scény na středním východě, které koresponduje s přáními závodníků na začátku sezóny," říká Yann Le Moener, ředitel společnosti ASO a navazuje dalšími nicneříkajícími větami.    

"Saudi Tour je velkou příležitostí zviditelnit naši zemi, různorodá území a historická místa naší země a umožnit návstěvníkům objevit naši pohostinnost," říká Sabah Al-Kraidees ze Saúdské cyklistické federace. Ale například do Mekky je pro nevěřící vstup zakázán, takže ne všechna území a místa.    

V arabských zemích pořádá závody také konkurenční skupina RCS sport, organizátor Giro d´Italia. RCS sport stojí za závodem UAE Tour, který patří do kategorie WorldTour.