Celodenní nedělní program všech kategorií obsadilo 235 závodníků z 19 zemí, paradoxně početně nejslabší obsazení měla ta mužská, elitní… (35 z 11 zemí). I proto, že stále ještě chybějí tři králové ze silnice Tom Pidcock, Wout van Aert a Mathieu van der Poel.

Brandová skončila se zlomenou rukou ještě před startem

Ženský závod nabídl zatím nejlepší podívanou v sezoně. A nejen proto, že až do třetího z šesti okruhů se držela v čelní 13členné skupině i Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav). Nejaktivnější na špici byla také „třiadvacítka“ Puik Pieterse (tým Alpecin) z Nizozemska, ve svém teprve druhém cyklokrosu sezony po náročné silniční sezoně. Neustálé nástupy zkoušela i Annemarie Worst (777). Chyběla obhájkyně celkového vítězství ve světovém poháru Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), která si po návratu z Ameriky už tady v Táboře po pádu zlomila záprstní kost na ruce a čeká ji operace a pauza… 

Hlavní favoritka Fam van Empel (Pauwels Sauzen) opět velmistrovsky kontrolovala průběh, a přestože se krátce objevila na první pozici, rozhodující útok pošetřila až do zhruba půlky závěrečného okruhu. Jak by se vyvezla na vlně dalšího ataku Worst a odjela oběma hlavním soupeřkám. Na cílové čáře se znovu, jako dvakrát v Americe, chytala nevěřícně za hlavu. „Nohy dnes nebyly dobré, musela jsem se šetřit až do posledního stoupání. A i když jsem viděla, že Puik (Pieterse, jako jediná) skáče překážky, snažila jsem se udržet kontakt i po seskoku z kola. Tři výhry na začátek jsou skvělé, ale sezona bude ještě dlouhá,“ říkala. Nadvláda Nizozemek na starém kontinentu ještě narostla. Po dalších problémech s řetězem už nedotáhla ztrátu předloňská mistryně světa Ceylin de Alvarado (Alpecin) a skončila šestá. Před ní se dokázala nacpat Blanka Vas (SD Worx), maďarská 23, která namísto amerického turné objela a vyhrála tři české poháry.

Kristýna Zemanová dokončila čtrnáctá absolutně a šestá v kategorii do 23 let (nejlíp byla dosud loni 8. na ME a 7. na MS). Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo," radovala se. Dobře zabojovala i pětadvacátá Barbora Jeřábková (Brilon, -4:11).


Junior Ježek zůstal i s defektem jen šest vteřin od vítězství

Mezi juniory dojel lídr světového žebříčku UCI Václav Ježek junior i přes defekt v úvodu druhý, šest vteřin za odjetým sólistou Francouzem Leem Bisiauxem. Bohaté pole 62 závodníků ulilo start a muselo se po pár stovkách vracet… „Obrovský zážitek slyšet to bušení diváků do bariér, měl jsem tu celu rodinu, přítelkyni i kamarády,“ ocenil Ježek. „Při skocích přes bariéry jsem škrtnul kolem a bylo zaděláno na malér, skoro celý okruh jsem jel na prázdné gumě. Ale vím, že závěry dokážu zvládnout, dotáhl jsem to a jel poslední dvě kola na limitu, jsem šťastný,“ dodal. Druhý nejlepší z deseti Čechů na staru byl devátý Pavel Šupík, teprve prvoročák. 

Nizozemky vládly už mezi juniorkami zásluhou Lauren Molengraaf. Nejlepší Češka zajela desáté místo, což je pro vracející se Vandu Dlaskovou po zranění v létě na silnici, jistě povzbuzením.

Poprvé jeli také samostatný závod muži do 23 let, kde se objevili i někteří borci, kteří mohou mít ambice už v elitě. Vyhrál syn slavného otce, Thibau Nijs z Belgie, už dvakrát pátý v předcházejících závodech světového poháru v Americe. Druhý skončil ve spurtu jeho krajan Jente Michels (+1), třetí Emiel Verstynge (+36), čtvrtý Joran Wyseure (+50), pátý pak Pim Ronhaar z Nizozemska (+1:07). Nejlepší z českého kvarteta zůstal šestnáctý Matyáš Fiala (+2:25), také on měl defekt hned v prvním okruhu.