Na městské pláži v diamantovém přístavu Antverpách se konal po loňské covidové pauze opět Scheldecross. Byla zima, vlhko a nevlídno. Ale výkon MVDP musel i v tomhle nečase rozehřát všechny fanoušky. Tak dominantní. Tak vyspělý. Tak radostný. Bylo vidět, jak si užívá, že mu to v terénu zase lítá. Vždyť o loňskou sezonu vlastně přišel. Přitom o den dříve v Superprestige v nizozemském Boomu spadl, potloukl se a s bolavým ramenem a odřeným kolenem málem nedojel…

Mathieu (van der Poel) byl příliš rychlý, uznal i Van Aert

Jenže na břehu řeky Scheldy už si na to ani nevzpomněl. Do terénu vyrazil jako první z druhé řady Wout van Aert (Jumbo/Visma). Naopak Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers) ze stejné pozice zaostal a jel až okolo dvacáté pozice spolu s Michaelem Borošem (Elkov/Kasper). Mathieu van der Poel (Alpecin/Deceuninck) poodjel ve druhém kole a svůj náskok postupně navyšoval mezi 12 a 29 vteřinami. Vyhrál tu popáté z posledních sedmi ročníků! „Tady se mi opravdu líbí, dnešek byl technický a já jsem konečně cítil dobře. Získal jsem si náskok a udržel ho,“ vyprávěl radostně v cíli.

Van Aert se brzy oddělil na druhé pozici, ale jednou zachyboval – při přeskoku dvou překážek v předposledním kole spadl, ale bez následků. Loni se v 10 závodech neradoval z vítězství jen jednou. A přestože na silnici letos na výhry porazil Van der Poela 9:5, jejich vzájemná cyklokrosová bilance je teď po Antverpách 38:90 ve prospěch Van der Poela. Podobně jako počet duhových dresů 3:4 – jak bude tohle skóre vypadat příští rok v únoru po Hoogerheide?

„Ani jsem nečekal, že budu hned napoprvé na pódiu,“ říkal však Van Aert, který měl delší silniční sezonu a po ní odpočíval s rodinou v Austrálii, navíc v uplynulých dnech po prvních pěti týdnech tréninku lehce onemocněl. „Bylo hezké si zase takhle zazávodit. Jednou jsem narazil do bariéry, nějak jsem to zapomněl natrénovat. Zbytek jsem měl pod kontrolou, jel jsem lehce pod limitem, abych se dalším chybám vyhnul. Mathieu byl příliš rychlý, jeho útok hodně intenzivní a brzy jsem pochopil, že bude lepší se soustředit na udržení druhého místa,“ dodal. Van Aert pokračuje hned další víkend, Van der Poel odjíždí za tréninkem do Španělska.

Třetí skončil evropský mistr Michael Vanthourenhout (-34, Pauwels Sauzen). Laurens Sweeck (Crelan/Fristads), který nastoupil poprvé v životě v dresu lídra světového poháru dojel hned za ním čtvrtý (-45) a upevnil si vedení. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen) totiž zůstal šestý (-1:05). Pidcock, který o den dříve vyhrál Superprestige v Boomu před teď pátým Larsem Van der Haarem (Baloise/Trek Limos) a právě Iserbytem, dokonce osmý (-1:14). Pořadí vypadá aktuálně takto: 1. Sweeck (236), 2. Iserbyt (230), 3. Vanthourenhout (204),… 14. Boroš (76).

Poté, co si nadějný junior Matyáš Fiala minulý týden zlomil ruku, opět jediný Čech na startu Boroš startoval z druhé řady vedle Pidcocka a Van Aerta. Postupně se lehce propadal až na 22. příčku (-3:53). Ale za sebou nechal třeba Vandebosche, Ortse, Nijse nebo Soeteho. 

„Závod byl dnes hodně rychlý a já jsem od začátku trochu ztrácel, na víc to nedalo. Celou dobu jsem jel ve skupině od osmnácté pozice, udělal jsem sem tam nějakou chybu v písku a to mě nějaká místa stálo. Pasáže v písku byly technicky hodně náročné. Když se to člověku podařilo projet, hodně získal. Naopak, když ne, hodně si ztratil. Mně se ta trať líbila, ale už bohužel nejsem v takové formě, jako kolem mistrovství Evropy. Takže už se těším do tepla do Španělska, kde najezdíme objemy a zase to natrénuju zpátky. Tady byla hrozná zima. Celý závod se jel kolem řeky, od které šel nepříjemný chlad,“ komentoval výsledek.

Bývalá fotbalistka Van Empel se vrací na vítěznou vlnu

Mezi ženami navázala vítěznou šňůru čtyř výher (a evropského titulu) z úvodu sezony po třech dvou druhých místech a 29 dnech Fem van Empel (Pauwels Sauzen). S rukama nad hlavou projela cílem jako první letos už celkem podeváté. Bývalá fotbalistka tentokrát nechybovala a jela od počátku konzistentně podobně jako dřív. Zaváhala pouze dvakrát v úvodu v písečné pasáži. Čehož tentokrát Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck), vítězka dvou posledních podniků, nedokázala využít, ve třetím z pěti okruhů zaostala a dojela pak se ztrátou 34 vteřin. 

Třetí skončila opět Shirin van Anrooij (Baloise/Trek Lions, -1:12), stejně třetí byla i ve včerejší Superprestige v Boomu, kde vyhrála Aniek van Alphen (Team 777). Ta dojela naopak o den později až sedmá. Stupně vítězů světového poháru měly stejné obsazení dvacetiletých slečen už potřetí za sebou. 

„Zpočátku jsme měla hodně studené ruce, nemohla jsem zahřát ani udržet řídítka. Pak se to zlepšilo, jela jsem si svůj závod a jsem spokojená,“ hodnotila vítězka.  Nizozemské cyklokrosařky obsadily prvních sedm míst, a to ještě chyběly tři poslední mistryně světa – Alvarado, Brand a Vos…  Poprvé letos v desítce dojela sedm kilometr od domova bývalá belgická světová šampionka Sanne Cant (Crelan/Fristads). Naopak další francouzská majitelka duhového dresu Pauline Ferrand Prévot (Ineos/Grenadierns) ani nedokončila a její cyklokrosový comeback jaksi drhne… Zatím nejlíp teď byla sedmá na Evropě.

Kristýnu Zemanovou (Brilon Mladá Boleslav) bohužel postihla krátce před startem už v Belgii nemoc a ve třetím kole odstoupila. První tři letošní body za 23. místo získala alespoň její týmová kolegyně Kateřina Hladíková (-5:51), hned za ní dojela Julia Kopecky (-5:53). V průběžném pořadí světového poháru upevnila vedení Van Empel (290) před Pieterse (195) a Van Anrooij (159), Zemanová (8) je 25.

Světový pohár pokračuje příští neděli dublinskou premiérou v Irsku.