Tradičními destinacemi Czech Cycling Tour je Olomoucko a pohoří Jeseníky, ale v posledních letech si pořadatelé udržují dobré kontakty i ve Frýdku-Místku. A nyní se hlásí ke spolupráci i Ostrava.

Ročník 2019 by měl být atraktivnější skladbou etap. Královská etapa do Šternberku bude až ta poslední, nedělní.

Pořadatelé připravují s partnery na Moravě a ve Slezsku etapy:

  1. Ostrava -  týmová časovka.
  2. Olomouc – Uničov, etapa přes Konici a Bouzov bude klasikářská/sprinterská.
  3. (start zatím v jednání) – Frýdek-Místek. Etapa povede přes Pustevny a také možná přes Bumbálku a Bílou. Závěr obstarají sedmikilometrové okruhy v cílovém městě.
  4. Mohelnice – Šternberk. Poslední etapa vede přes Dlouhé Stráně, Červenohorské sedlo, Videlské sedlo, Lyru a Hvězdu v Jeseníkách a ve finále závodníci zdolají tři výjezdy Ecce Homo.

Královská etapa je nově přesunuta na poslední den a může určit celkového vítěze. Změna skladeb etap pravděpodobně přidá na atraktivnosti, protože poslední etapa nebývala moc zajímavá. Naopak královská etapa až v neděli prodlouží atraktivitu závodu.

Pořadatelé změnili termín a uvažovalo se i o povýšení závodu do kategorie HC. Na to tlačila samotná Mezinárodní cyklistická unie, která sama nabízela druhou nejvyšší kategorii. Ale pořadatelé rozhodli, že závod zůstane v 1. kategorii, posun by se nevyplatil. Omezila by se tím možnost zvát kontinentální celky a ty mají v tomto závodě důležitou roli.

Czech Tour se v roce 2019 pojede v termínu 15. až 18. srpna. Je to tedy týden po závodě Okolo Polska (WorldTour). Ve stejném termínu se pojedou BinckBank Tour (WorldTour), americký Utah (HC) a Norsko (HC). Což by nemělo ubírat našemu závodu na kvalitním startovním poli, protože zájem týmů o závody je v pozdním létě enormní.

Foto Jan Brychta/Světcyklistiky.cz