Czech Tour ztratil ze svého názvu Cycling (Czech Cycling Tour), ale přidal kopce v etapě přes Beskydy a zařadil královskou "jesenickou" etapu na poslední den. Obě změny jsou vítány.

Tradičně se začíná týmovou časovkou a netradičně letos v Ostravě. Přesun z Uničova do mnohem větší Ostravy je další výraznou změnou a snad k lepšímu. Sice se začíná časovkou družstev, ale na nové trati a střídání míst konání je pozitivní.

V posledních letech byla do programu zařazena etapa z Olomouce do Frýdku-Místku, vloni přes Pustevny a letos přibylo několik dalších beskydských kopců. Náročná vrchařská etapa letos vyrazí z Olomouce do Beskyd, Závodníci překonají stoupání Pustevny, Soláň a Bumbálka, ale závěr etapy spíše klesá a není těžký. 

Do programu se vrací etapa z Olomouce do Uničova přes Drahanskou vrchovinu. Etapa nejspíš skončí hromadným dojezdem, ale uspět by mohl i únik. Většina etapy je sice zvlněná, ale závěrečné okruhy v Uničově jsou zcela rovinaté. 

Královská etapa, která většinou rozhoduje o celkovém vítězi se jede v tradičním formátu, ale netradičně až poslední den a to bude rozhodně napínavější pro diváky i závodníky, než dřívější okruhy v Dolanech. Etapa do Šternberku většinou rozhoduje o celkovém vítězi a to zejména díky okruhu vedoucí přes stoupání Ecce Homo. Na začátku etapy se sice tyčí velká jesenická stoupání  Dlouhé stráně, Červenohorské sedlo, Vidly a Lyra, ale o etapě a celé Czech Tour se rozhodne až ve  Šternberku. 

Foto Jan Brychta