Když totiž zalovíme v cyklistické paměti a promítneme si letošní sezónu, které příběhy se nám vybaví jako nejsilnější? Na jednom z nejpřednějších míst se bude nejspíš pohybovat Alberto Bettiol a jeho Flandry. 

V týmu jezdí Michael Woods, který se v 19 letech stal juniorským panamerickým šampionem v běhu na 1500 metrů a teprve po opakovaných únavových zlomeninách začal s cyklistikou coby formou rehabilitace a posilování. Poprvé se stal cyklistickým profesionálem v kanadském kontinentálním týmu ve svých 26 letech! Aby o pár let později byl 7. na Vuletě 2017, o rok později vyhrál etapu na Vueltě, byl druhý na Lutychu a třetí na mistrovství světa! 

Michael Woods

V týmu letos skončil Taylor Phinney, který byl v minulosti velkým talentem především v časovkách (a příslibem na klasiky) a jako takový je trojnásobným americkým šampionem, druhým z mistrovství světa a vítěz prologu z Gira, což mu na další dva dny vyneslo růžový dres vedoucího závodníka. Jenže už nikdy se pořádně nevzpamatoval z těžkého zranění z roku 2014 a v pouhých 29 letech letos odešel věnovat se výtvarnému umění! 

Byl to Phinney, komu společně s Mortonem a Howesem umožnilo vedení týmu mít "alternativní závodní program", kdy v závodní sezóně jezdili i gravel závody a bajkové maratony! 

Alberto Bettiol odjíždí na Flandrech!

Alberto Bettiol, překvapivý, ale zasloužený vítěz letošního monumentu Kolem Flander, se nechová jako ortodoxní hvězda, ale nechává se slyšet, že víc než peníze ho na cyklistice zajímají duchovní hodnoty, které z výsledků pro něj a lidi, kteří mu fandí a podporují ho, plynou! 

Stačí se podívat na instagram Rigoberta Urána a hned je jasné, že nejde o člověka, který je cyklistickým „sucharem“, ale že i v průběhu své dlouhé cyklistické kariéry, kdy dokázal být 3x druhý v celkovém pořadí Grand Tour a mít odtud tři vítězné etapy, si dokáže užívat život s přáteli a vystupovat tak, že jeho obliba v Kolumbii je mimořádná. Skoro ho lze přirovnat ke kolumbijskému Saganovi! 

V obou případech jde o lidi, kteří dávají cyklistickému světu další, rozšiřující rozměr a obzor. Jsou to baviči a užívači života, kteří ale zároveň dokážou rozlišit důležité hodnoty od pomíjivých, a proto jsou davy milovány. 

Rigoberto Urán

Pro tento tým možná není až tak důležité, že se v rankingu a v počtu vítězství pohybují v průměru World Tour týmů. Protože pro ně a i pro nás diváky jsou víc než prosté výčty umístění důležitější příběhy s nimi spojené. A ty nám kluci z EF už pár let servírují. A zkrátka v takových případech nepřicházejí ani sponzoři. Spíš naopak.   

Nyní tedy k týmu na rok 2020, to znamená k suchým výčtům. 

Tým má k dnešnímu dni na soupisce 29 mužů. 

Odešlo 6 lidí: klasikář Matti Breschel (stává se sportovním ředitelem), vrchař a etapový jezdec Joe Dombrowski (UAE), sprinter Dan McLay (Arkéa-Samsic), časovkář Taylor Phinney (konec kariéry), domestik včetně Grand Tour (6x) Nate Brown (Rally UHC) a sprinter Sacha Modolo (údajně Corendon Circus). 

Přišlo 7 cyklistů, což přineslo jednak výrazné omlazení týmu, ale i zvýšení „výkonnostní kapacity“ a rozšíření záběru zvláště na klasiky. Posuďte sami: 

Odcházející sprintery střídá mistr světa U23 2016 Kristoffer Halvorsen, který letos ve svém dosavadním týmu Ineos vykazoval až do konce srpna velmi slušné výsledky. Pak už nejspíš bylo jasné, že odchází, takže závěr sezóny už vypustil. Je mu teprve 23 let a šéf Jonathan Vaughters ho vidí jako budoucího adepta na vítězství na Milan-San Remo! 

Joe Dombrowského nahrazuje o pět let mladší Neilson Powless (23 let), který byl důležitým pomocníkem Primože Rogliče na letošní Vueltě při své první Grand Tour ve své dosavadní kariéře. Do kopců budou mít k - doufejme že se plně uzdravivšímu - Rigo Uránovi a Michaelu Woodsovi opět – a předpokládejme, že se stále zlepšující - mladíky Sergio Higuitu, Hugh Carthyho, Daniela Martíneze, jakož i zkušeného Tanela Kangerta. 

Sergio Higuita

Klaiskáře Breschela a Phinneyho nahrazuje Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), mj. dvojnásobný vítěz Kolem Belgie, který se letos ve čtyřech po sobě jdoucích jarních klasikách předcházejících Roubaix, to znamená včetně Flander, umístil v rozmezí 11. – 15. místa a jako takový bude vedle Sebastiana Langevelda super domestikem Sepa Vanmarcka při jeho cestě za vítězstvím ve Flandrech a Roubaix! 

Mimořádný význam však může mít podpis trojnásobného vítěze etap na Grand Tour Magnuse Corta, který přestupuje z Astany. Všestranný v lednu 27 letý Dán je schopen závodit jak na jarních klasikách, tak etapových závodech včetně Grand Tour a jeho přestup se jeví jako nejvýznamnější od příchodu Rigoberta Urána a Sepa Vanmarcka do týmu v letech 2016 a 2017. 

Dalším zajímavým jménem, které do týmu přichází, je 25 letý portugalský mistr z roku 2017 Ruben Guerreiro, který se jeví především jako nadějný etapový jezdec. Letos v devíti absolvovaných etapových závodech byl několikrát do 5. místa v mladících a speciálně se zviditelnil na Vueltě, kdy v 15. etapě neodbytně a nejdéle komplikoval vítězství Seppu Kusovi z Jumba. 

Už od srpna letošního roku praktikoval v týmu 21 letý mistr Mexika v časovce Luis Villalobos. Z kontinentálního německého celku přestupuje Jonas Rutsch, vítěz letošního Gent-Wevelgem U23. 

Z mladíků je ale nevýznamnější příchod Stefana Bisseggera, který se k týmu připojí od srpna 2020 po Olympijských hrách. Jde o mimořádně talentovaného 21 letého švýcarského cyklistu, který si letos připsal 5 etapových prvenství včetně Tour de l´Avenir a Závodu míru, kde přišel o celkové prvenství až v poslední etapě, kde osamoceně čelil tlaku norské letky včele s konečným vítězem Leknesundem. Sezónu korunoval 2. místem na mistrovství svět v Yorkshiru. Nejde o vrchaře, ale má velmi dobře nakročeno mezi klasikáře s dobrým závěrem typu Trentina. Takže etapy na Grand Tour, světové a evropské šampionáty, to může být budoucnost tohoto 178 cm měřícího a 78 kg vážícího Švýcara. 

Mitchell Docker

EF Education First zůstává stále lehce excentrickým týmem, který ale pro sezónu 2020 významně posílil a zároveň zapracoval na budoucnosti. Mohou si to dovolit, protože aktuálně mají jistotu hlavního sponzora do roku 2022.  

Bylo by s podivem, kdyby i v roce 2020 zůstali z pohledu rankingu a počtu vítězství ve výsledkovém průměru. Mají - jak vidno z přehledu - dobře zaděláno na jarní dlážděné klasiky, klasiky v Ardenách stejně jako na podzimní monumenty Sebastian či Lombardii. A je velká pravděpodobnost, že jejich dresy budeme opět vídat na předních pozicích i na Grand Tour.

Soupiska 2020:

Američané: Bennett (Sean), Craddock, Howes, Owen, Powless, Van Garderen

Australané: Clarke, Docker, Morton, Whelan

Nizozemci: Hofland, Lengeveld, Van Den Berg

Kolumbijci: Higuita, Martínez, Urán

Belgičané: Keukeleire, Vanmarcke

Kanaďan Woods

Švýcar Bissegger

Němec Rutsch

Dán Cort

Ekvádorec Caisedo

Estonec Kangert

Brit Carthy

Ital Bettiol

Mexičan Villalobos

Nor Halvorsen

Novozélanďan Scully

Portugalec Guerreiro