Osm profesionálních celků na startu našeho největšího závodu dává jednotlivým etapám nový rozměr a stejně jako ve světových závodech, můžeme charakterizovat etapu a její finále k předpokládaným lídrům.

Od toho se také dá odvozovat taktika profesionálních celků, tak aby co nejlépe připravily pozice pro svá nejžhavejší želízka v soubojích o etapové prvenství a především celkovou klasifikaci.

Czech Tour tradičně otevírá týmová časovka, letos opět v Ostravě

Je to ideální etapa pro představení týmů a všech protagonistů, ale v krátkém etapovém závodě má svá úskalí. Když dominuje jeden tým, snaží se v dalších etapách své postavení bránit. A brání tak ostatním aktivitám a trochu blokuje závod. Časovky družstev bývají pro dramatičnost závodu smrtící. Ale to letos snad nehrozí, protože konkurence se dá předpokládat velice silná.

Profil je lehce zvlněný. Bude záležet na sehranosti jednotlivých týmů v technice jízdy a také na ochotě dát do toho vše. Loni například docela zklamal tým BORA - hansgrohe, ale Ján Valach, sportovní ředitel německého celku, slibuje mnohem větší nasazení. 


Druhá letošní etapa je drahansko-hanácká

Startuje se v Prostějově a končí v Uničově. Zatímco startovní město je v programu poprvé, Uničov je tradičním dějištěm etap Czech Tour. Profil není jednoduchý, Drahany přináší zvlněný terén a může foukat už na začátku etapy, ale především na konci, na okruzích u Uničova. Vítr a terezíny mohou  být pro vývoj celkového pořadí hodně důležité. 

Dá se předpokládat hromadný dojezd a etapa bude vyhovovat souboji rychlíků a těch je v avizovaném startovním poli opravdu hodně. Pořadatelé slibují start Dylana Groenewegena, jednoho z nejlepších sprinterů světa. Byl by jasným favoritem, ale předpokládat jeho účast tak dlouho předem moc nejde. Stát se může ledacos. Ale do programu se mu Czech Tour hodí, porotže letos pojede Giro a Vueltu a Tour de France vynechává a na vrchařské Olympijské hry rozhodně nepojede.   


Etapa do Frýdku - Místku

Na závodníky čekaj ítěžké kopce v průběhu etapy, projíždí se slavné vrcholy Beskyd, ale finále se odehraje na novém okruhu v cílovém místě.

Tato etapa by měla sedět klasikářům, ne těm "ardenského typu", ale těm s oblibou v kratších stoupáních. Takových by mělo být ve startovním poli letošní Czech Tour hodně, slibuje to startovní listina týmů. Jezdily se zde cílové okruhy, vloni musely být zrušeny, ale letos se vrací a v jiné podobě. Jede se převážně ve městě, na technicky náročném okruhu a především se dvěma ostrými stoupáními.


Královská etapa do Šternberku na samotný závěr

Už vloni byla královská etapa zařazena jako poslední a rozhodně to závodu pomohlo. 

Jesenické kopce v první polovině etapy nerozhodují, jsou příliš daleko od cílem a profesionálové si dokážou vyhovět, ale rozhodně berou síly. Samotné finále se odehraje na třech okruzích vedoucích přes cílový Šternberk a stoupání Ecce Homo. Pro Czech Tour je to už klasická a tradiční etapa, na které se daří odolným klasikářům a rychlým vrchařům. Oblíbená etapa Michaela Kukrleho přináší každý rok zajímavé souboje mezinárodních hvězd s českými závodníky. Sledovat zde v akci třeba Grega Van Avermaeta nebo dokonce Mathieu van der Poela by mohlo být velmi atraktivní.