Oba čeští cyklisté se na letošní Giro d'Italia soustředili od startu sezóny a absolvovali s Evenepoelem několik soustředění. Černý stihl čtyři etapové závody, na UAE Tour pomohl Belgičanovi k celkovému vítězství a na Kolem Romandie vyhrál prolog a vezl trikot lídra. Hirt objel s Evenepoelem etapový závod Vuelta a San Juan v Argentině, poté se účastnil Kolem Ománu a nakonec pomohl Evenepoelovi ke druhému místu na Okolo Katalánska.

Světový šampión proto oba své české kolegy dobře zná i v závodním nasazení. Každý bude plnit jinou úlohu, tempař Černý bude kontrolovat peloton na rovinách, Hirt naopak bude posledním domestikem v nejvyšších horách a v týmu má tedy klíčovou úlohu, protože v horách by se mělo rozhodovat o celkovém pořadí (celkové převýšení Gira je více než 51 tisíc metrů). Pro oba naše cyklisty, kteří už oba v minulosti vyhráli jednu etapu na Giru, to však znamená, že jejich jediným úkolem bude pomáhat a nebudou mít žádné osobní ambice. Hirt se nebude snažit obhájit loňské šesté místo v konečné klasifikaci a neměl by se pouštět do dlouhých úniků. A je to naprosto logické, Evenepoel totiž může celé Giro vyhrát a pro Soudal Quick-Step je to hlavní cíl celé sezóny.

Kromě českých cyklistů se dostalo i na tři Belgičany Pietera Serryho, Louise Vervaekeho a Ilana Van Wildera a dva Italy Davide Balleriniho a Mattia Cattanea. Serry bude všestranným domestikem, na rovinách i ve zvlněném terénu, Vervaeke a Van Wilder jsou především vrchaři. Klasikář Ballerini by se o Evenepoela měl starat v boji o pozice v pelotonu, na větru a na rovině. Cattaneo je velmi schopný v jakémkoliv terénu.  

Evenepoel se na Giro vydává podruhé v kariéře, v roce 2021 nastoupil po vážném zranění a závod nedokončil. Od té doby se toho hodně změnilo, třiadvacetiletý cyklista vyhrál španělskou Vueltu a světový šampionát a dva ročníky monumentu Lutych-Bastogne-Lutych. A protože obhájce vítězství Jai Hindley nebude letos na startu, pořadatelé mu udělili startovní číslo 1. Jak v Itálii velí tradice.

Závody v Itálii jsou vždycky výjimečné. Miluji to tam, miluji úžasné tifosi a jejich vášeň pro cyklistiku, takže jsem nadšený, že budu na startu tohoto Gira," říká Evenepoel. Samozřejmě, že v duhovém dresu to bude ještě lepší. Není žádným tajemstvím, že mým cílem je zajet dobrý výsledek v celkové klasifikaci. Mohu se spolehnout na velmi dobrý tým, všichni jsme motivovaní a připravení vydat ze sebe to nejlepší.

Tým bude řídit zkušený Davide Bramati, jeden z dlouholetých sportovních ředitelů belgického týmu. Je čas na první Grand Tour sezony a my se nemůžeme dočkat. Zejména proto, že ji pojedeme s mistrem světa v sestavě. Do Itálie cestujeme se silným týmem, s jezdci, kteří jsou odhodláni odjet dobrý závod a pomoci Remcovi k co nejlepšímu výsledku v celkové klasifikaci.