Junioři absolvovali 11 okruhů, celkem tedy 133 km.

Startovní listina obsahovala 137 jmen, z toho bylo 38 domácích. Druhou nejpočetnější národnost tvořili Němci (27), třetí pak Poláci (17). Startovali i Slováci, Maďaři, Nizozemci a Rakušané (po 9), také Lucemburčané (7) a dále potom Srbové, Belgičané a Finové (po 3), dva Estonci a jeden Litevec.

Hned v prvním okruhu se odpoutala dvojice cyklistů, z níž ve druhém okruhu zůstal před pelotonem osamocen Rakušan Marco Schrettl z týmu Auto Eder, což je německý juniorský tým pod křídly World týmu Bora-hansgrohe. Koneckonců podle dresu i materiální výbavy bylo možno vliv Bora-hansgrohe snadno identifikovat. Tým se zprvu orientoval jen na domácí naděje, ale od loňského roku nabírá talenty i z okolních zemí.

V polovině druhého okruhu se za ním vydal jeho týmový druh Matteo Gross a čelo hlavní skupiny kontrolovali tři jejich další kolegové!

Při nájezdu do třetího okruhu měl Schrettl odstup od dvojice svých týmových kolegů 15 sekund a za nimi s podobnou ztrátou aktivně ovlivňovali čelo hlavní skupiny další tři borci Auto Eder!

Průměr prvních dvou kol činil 40,5 km/hod.

V první části třetího okruhu se na čele sjela trojice z německého týmu a vypadalo to, že si ze závodu udělají trhací kalendář. Jenže netrvalo dlouho a byli pelotonem pohlceni. Nedali si však pokoj a pokračovali v mimořádně aktivním pojetí, které silně kontrastovalo s jejich konkurenty, kteří se zatím jen zuby nehty bránili jejich atakům.

Do čtvrtého okruhu najela s náskokem 15 sekund devítka cyklistů s třemi z Auto Eder, kteří si tu počínali nejaktivněji. Ve skupině nebyl nikdo z českých cyklistů.

Po hodině jízdy se situace na čele mírně proměnila. Mezi osmi cyklisty stále trojice Auto Eder, s nimi čtyři borci ze dvou nizozemských celků a také jeden náš reprezentační dres: Adam Seeman z líhně Stadionu Louny! Náskok před pelotonem 50 sekund.

A světe div se, další borci Auto Eder v pelotonu vůbec nenarušovali tempo, nejeli zcela pasivně, ale dokonce se pokoušeli o nástupy! Tudy vede v mládežnických kategoriích cesta ke světové mužské špičce!

A ke cti Adama Seemana nutno říci, že na rozdíl od Nizozemců se na tempu vedoucí skupiny podílel!

Po dalším okruhu, kdy uběhlo 1,5 hodiny závodu, měla vedoucí osmička náskok před hlavní skupinou o 5 sekund vyšší, než v předešlém průjezdu cílovým prostorem.

Ve stoupání v pátém okruhu odpadl Nizozemec a další dva měli potíže. Adam Seeman se držel tria z Auto Eder bez viditelných problémů.

Bylo však zřejmé, že borci v zeleno-bílých dresech jsou natolik výkonnostně na výši, že svou početní převahu dokáží zúročit. Ještě v průběhu tohoto kola odjel z čelní skupiny Belgičan Cian Uijtdebroeks. Do 7. okruhu najel s náskokem 42 sekund na čtveřici, v níž se pohyboval Adam Seeman. Peloton pak ztrácel 1:36 minuty.

Jelo se takové tempo, že do této chvíle bylo ze závodu odvoláno už 35 cyklistů.

Když Cianovi zbývaly 4 okruhy do cíle, evidoval odstup 1:07 před totožnou čtveřicí s Adamem Seemanem. Peloton čítající 78 hlav, z něhož se pokoušeli odskakovat jednotlivci, ztrácel 2:41 min.

Ve chvíli, kdy rozhodčí ukázali vedoucímu juniorovi trojku, navýšil svůj náskok na 1:37 před stále stejnou čtyřkou s Adamem Seemanem. S ním jeli ve skupině ještě Marco Schrettl a Luis Lührs (Auto Eder) a Bence Meszaros (Willebrord).

Před pelotonem, který ztrácel 4:05, se pohybovaly ještě dvě skupiny, přičemž v té druhé jel se třemi dalšími cyklisty druhý průběžně nejlepší Čech Jan Vondráček z Tufo Pardus Prostějov (+3:26).

Při nájezdu do předposledního okruhu na čele situace nezměněná, pouze náskok Belgičana stoupl na 2:13. Za čtyřčlennou skupinou se utvořila šestice s Janem Vondráčkem a hned třemi borci belgického Cannibalu. Jejich ztráta činila 3:58.

Do posledního kola najel Uijtdebroeks s odstupem 2:56 na čtveřici pronásledovatelů. Tady se schylovalo k rozhodujícím atakům v souboji o stupně vítězů.

Za nimi jela se ztrátou 5:22 30členná skupina s 6 českými závodníky: Fiala (Czech Cyclocross Team/ČEZ Tábor), Havrlant (Mapei Merida Kaňkovský), Kopecký (Czech Team), Stránský (Czech Cyclocross Team/Brilon), Telecký (Favorit Brno), Vondráček (Tufo Pardus Prostějov).

Cian Uijtdebroeks s přehledem náskok udržel a závod ovládl. O 3. místo si to rozdala trojice, protože v závěru už nestačil Meszaros. Adam Seeman si vedl skvěle i ve spurtu proti přesile a po velké zásluze mu patří místo na stupních vítězů!

Výsledky.