Jsem šťastný, že se konečně zase cítím svěží a v dobré formě. Jsem opravdu nadšený, že do toho můžu jít naplno. Závod si chci užít. Jsem super motivovaný. Je to období sezóny, které jsem vždy miloval. Jedná se o první díl mé čtyřdílné série. Po Lutychu jsem měl pár dní na to, abych se vzpamatoval z prvního dílu. Pak jsem s týmem odjel na výškový trénink do Sierra Nevady. Opravdu jsem tam mohl pracovat tak, jak jsem chtěl. Cítím se dobře, to je dobrý signál. Závody už mi opravdu chyběly," řekl před startem Critéria du Dauphiné Julian Alaphilippe pro Het Nieuwsblad. „Je mi jedno v jaké etapě, ale chtěl bych etapu vyhrát. Víkendové horské etapy jsou těžké, ale i to se mi líbí. Existuje několik možností, jak vyhrát etapu."

A jak dnes předvedl, nebyla to slova hozená do větru. V souboji klasikářů s rychlýma nohama si výborně načasoval závěrečné zrychlení a mohl už pěkných pár metrů před cílovou čárou zvednout ruce nad hlavu.

Alaphilippe chce podle svých slov v létě zazářit hlavně na Tour de France a pak i na mistrovství světa.

Jak šly dnešní kilometry? 

Start v Brassac-les-Mines, cíl v La Chaise-Dieu. 167 km, 2865 výškových metrů, čtyři vrchařské prémie, žádné extrémy, posledních 5 km do stoupání průměrných parametrů. Příležitost pro stejné typy jako v úvodní etapě. Tedy Laporte (Jumbo), Trentin (UAE), Alaphilippe (Soudal) atd.

Brzo po startu se začal formovat denní únik. Než se stačil ustálit, spadlo šest lidí, tři už dál nepokračovali: Kruijswijk (Jumbo), Cras (Lotto) a Combaud (DSM).

Do úniku se nakonec dostalo sedm lidí: Campenaerts (Lotto), Piccolo (EF Education), Gregaard (Uno-X), Elissonde (Trek), Latour (TotalEnrgies), Peters (AG2R) a také Grondin (Arkéa), který si chtěl pojistit bíle puntíkatý modrý dres nejlepšího vrchaře, který si zajistil v průběhu první etapy.

Nejvíc práce na čele pelotonu odvádělo Jumbo-Visma, vypomohli i jezdci Soudal-Quick Step a UAE Emirates.

Poslední dva z úniku, Elissonde a Campenaerts, byli pohlceni 10 km před cílem. Pak to zkusili sólově ještě Tobias Bayer (Alpecin) a po něm Harry Sweeny (Lotto), ale Jumbo si to nejprve Attilou Valterem a poté Tiesj Benootem pohlídalo.

Od kilometru přišla řada na Jonase Vingegaarda, který rozjížděl tempo pro Christopha Laporta. Jenomže je na dvoustovce překvapil nástupem Richard Carapaz, za nímž se vyvezl Julian Alaphilippe a přes ekvádorského šampiona si šel pro vítězství.

Laporte tohle zaváhání už nedokázal napravit, takže tentokrát na něj nezbyla žádná bonifikační sekunda, protože rychlejší byl i Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo).

Čas vítěze získalo dalších 68 lidí.

Laportemu zůstal žlutý dres díky lepšímu součtu umístění, protože čas má stejný jako druhý Alaphilippe. 4 sekundy ztrácí na 3. místě Carapaz. Nejlepším mladíkem zůstal hrdina včerejší etapy Rune Herregodts (Intermarché).

Z favoritů celkového pořadí dnes neztratil nikdo. Snad s jedinou výjimkou. Oba vrchaři Soudal-Quick Step, tedy Vansevenant a Bagioli během včerejška a dneška už načetli citelné ztráty. Mělo by to znamenat, že tu Soudal jede na etapy a na Alaphilippa. Toho údajně, jak řekl před závodem, celkové pořadí tolik nezajímá, ale předem nic nevylučuje.

Zítra je na programu 194 km a 2100 výškových metrů. Jedna z mála, ne-li jediná příležitost pro klasické sprintery, jakými jsou Sam Bennett (Bora-hansgrohe) či Dylan Groenewegen (Jayco AlUla).

Po etapě bylo zřejmé, jakou úlevu tohle prvenství Alaphilippovi přineslo: „Měl jsem za sebou několik těžkých měsíců a musel jsem být trpělivý. Tohle už mi ale nikdo nemůže vzít. Je to opravdu velká úleva." A poté ještě doplnil: „V plánu bylo i dnes sprintovat, ale to se dalo udělat i s jiným jezdcem týmu. Nakonec jsem zbyl vpředu z týmu sám a byl schopen vyvinout správné úsilí ve správný čas. Z tohoto etapového vítězství jsem opravdu šťastný. Další dny mohu závodit s uvolněným pocitem. Už teď jsem spokojený s tím, čeho jsem dosáhl."

A jedna smutnější zpráva na závěr. Steven Kruijswijk si při pádu zlomil klíční kost a pánev a s účastí na Tour de France se může rozloučit. Nahradí ho Wilco Kelderman, který kvůli následkům pádu na Tirreno-Adriatico přišel o Giro d´talia.

Pro Kruijswijka to nejsou první vážná zranění v kariéře. Už loni utrpěl při havárii na Tour zlomeninu klíční kosti, vykloubené rameno a zlomenou lopatku.