Enrico Della Casa, prezident Union Européenne de Cyclisme: „Udělení dvou mistrovství Itálii je krokem vpřed k dokončení organizace akcí UEC v roce 2023, a to díky Italské cyklistické federaci, jejímu prezidentovi a offroad a dráhové komisi. Mistrovství se budou konat na dvou symbolických místech pro obě tyto disciplíny.

V Itálii je offroad synonymem pro středisko Il Ciocco, které je od počátku spojené se světovým MTB. Druhý ročník mistrovství v cross-country a downhilu v roce 1991 byl opravdu nezapomenutelný. Středisko je rájem pro cyklisty, a to díky svým 600 hektarům přírodního terénu, více než 42 kilometrům tras, cest a cyklistických lesních okruhů a pěti různým typům ubytování v srdci Apenin mezi Toskánskem a Emilia-Romagna.

Velodrom v Pordenone, pojmenovaný po nezapomenutelném šampionovi Ottaviu Bottecchiovi, prvním Italovi, který vyhrál Tour de France, má důležitou tradici v dráhové cyklistice, protože se zde konalo např. kolo Světového poháru UCI, mistrovství Evropy v Derny a Stayer a nebo také letní akce Six Days.

UEC děkuje Italské cyklistické federaci, předsedovi offroadové komise Massimu Ghirottovi za jeho podporu, Christianu Dagnonimu, který byl vždy aktivní v hnutí Stayer, a organizátorům Il Ciocco a také Friends of the Pordenone Track, kteří jsou se svými skvělými organizačními zkušenostmi skutečnou zárukou úspěchu obou akcí.

V nejbližších dnech budou na webu UEC zveřejněny všechny podrobnosti o obou šampionátech.