Odd Christian Eiking se oblékl do dres vedoucího závodníka v 10. etapě Vuelty. Do této etapy nastoupil se ztrátou přes 9 minut na Primože Rogliče, ale tým Jumbo - Visma se tak moc snažil zbavit zodpovědnosti za červený dres, že nechal uprchlíkům téměř 12 minut. Eiking byl ve správnou chvíli na správném místě a využil příležitosti. Ale jak dlouho ještě červený trikot udrží? 

K šestadvacetiletému Norovi byly přívětivé profily posledních etap. Kopců bylo na programu mnoho, ale žádná opravdu těžká stoupání v závěru etap se nejela. A favorité na celkové pořadí se šetřili a čekali na třetí týden. Pouze Guillaume Martin se pokusil Eikinga zlomit, jenže Francouz není dostatečně silný, aby se mu to podařilo. Eiking s je vědom toho, že ve třetím týdnu se vše změní. Přijdou velmi náročné dojezdy do cíle. Ve středu dojezd na Lagos di Covadonga a ve čtvrtek na El Gamoniteiru. 

"Upřímně řečeno si myslím, že Lagos de Covadonga je příliš těžký, abych ho přežil. Ale cítím se velmi dobře a vyzkouším všechno. Doufám, že dokážu překvapit sám sebe, ale určitě nebudeme zklamaní, pokud tento týden ztratím dres. Vuelta je pro nás zatím velkým úspěchem,“ říká Eiking o svém týmu Intermarché - Wanty - Gobert na on-line tiskové konferenci v druhém volném dni Vuelty. "Zkusíme všechno, ale víme, že to bude těžké. Louis Meintjes byl vždy naším mužem do Top 10 a stále má šanci. Doufám, že sám neztratím příliš mnoho času. Ale pokud ano, nebudu moc zklamaný,“ dodává Eiking, který do posledního týdne vstupuje s náskokem 54 sekund před Guillaumem Martinem a 1:36 před Primožem Rogličem.

Je jasné, že na Lagos de Covadonga se závodit bude, útočit musí všichni favorité, pokud opravdu chtějí vyhrát. Očekává se útok Primože Rogliče, ale něco zkusit musí i Movistar. Čekat až na El Gamoniteiru se nemusí vyplatit. Pravým vrchařům se rovnat nemůže, ale konkurence za nejlepšími šesti jezdci Vuelty už tak velká není. Nebylo by překvapivé, kdyby se udržel v první desítce konečného pořadí. A to by byl velký úspěch.

Odd Christian Eiking doposud nebyl úspěšný na úrovni WorldTour, ale závěr letošního léta ho zastihl ve skvělé formě. Arktický závodem Norskem dokončil na druhém místě celkového pořadí a na Vueltě na to navázal. V belgické sestavě Intermarché - Wanty - Gobert jezdí už čtvrtý rok a letos udělal krok kupředu: "Učím se být lídrem. S týmem jsme to zvládli dobře ve všech etapách. Vypadá to, že máme vše pod kontrolou, a já se cítím každý den lépe. Možná mi ten dres také dodává větší motivaci. Cítím se jistější a nohy se stále cítí dobře.“

"Možná je to začátek nového období mé kariéry. Mým cílem je vyhrát etapu na Tour de France. To je velmi konkrétní cíl, ale jinak chci bojovat o vítězství v největších závodech. Možná dokážu něco zajímavého v závodech, jako je Lombardie. Nominace na Mistrovství světa ještě nebyla oznámena, ale doufám, že tam pojedu,“ říká Eiking, který se po Vueltě chystá také na Mistrovství Evropy v Itálii.