Peter Sagan zachránil letošní sezónu vítězstvím v etapě Giro d´Italia. V etapě do Tortoreta předvedl své nejlepší já, když po celodenním úniku dojel do cíle sám. Líbí se mi, jakým způsobem jsem vyhrál. Útočil jsem, trpěl a bojoval. Myslím, že se to líbilo i lidem. To je pro mě důležité. Nemůžu to srovnat se ziskem titulu mistra světa a dalšími úspěchy, ale tohle vítězství bude mít vždy zvláštní místo v mém srdci," říká v rozhovoru s italským deníkem Gazzetta dello Sport.    

Vítězství na Giru bylo důležité i pro pořadatele, kteří na jeho účasti v letošním ročníku postavili marketing. Sagan tak vyhověl nejen sobě a fanouškům, ale také týmu BORA - hansgrohe a pořadatelům. Všichni byli spokojení. Sezóna skončila pozitivně, ale výsledky v průběhu sezóny nebyly dobré. Ne pro závodníka jeho kvalit. 

Když hodně vyhráváte, zvyšujete očekávání, ale mezi prvním a druhým místem je často rozdíl několika centimetrů a lidé si pamatují jen vítěze," říká Sagan, který v letošním roce skončil šestkrát druhý a třikrát třetí. Dělám, co můžu a neposlouchám co lidé říkají." 

Poprvé od roku 2012 dokončil Tour de France a nepostavil se na pódium v Paříži jako vítěz bodovací soutěže. To bylo v minulosti v podstatě nepředstavitelné. Zelený dres byl vždy jeho. A bodovací soutěž mu unikla i na Giro d´Italia.  

Ve zvláštní sezóně ovlivněné pandemií vynechal většinu klasik a nemohl se porovnat s novými vládci severských klasik, Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem. Trojnásobní cyklokrosoví mistři světa mají v současnosti lepší formu a výsledky, ale Sagan se ve třiceti letech ještě vzdávat nemusí. Jeho palmares stále budí respekt. Van Aert a Van der Poel se s ním zatím nemůžou srovnávat. Všechno se mění. Nikdo není stejný jako před deseti lety. Pro závodníky je to stejné. Ale stále chci závodit. Pořád mám cyklistiku rád. Nemyslím si, že je každá sezóna těžší a těžší. Každá sezóna je jiná. Když vyhraju v roce 2021 20 závodů, lidé budou říkat, že jsem zpět. Ale to není pravda, pořád tu jsem, ještě jsem neskončil."

Saganovi končí smlouva s týmem BORA - hansgrohe po roce 2021. Patří k nejlépe placeným cyklistům světa a i když je jeho vliv a marketingový potenciál velký, smlouvu na několik milionů eur ročně za výsledky v posledních dvou letech asi nezíská. Německý tým se postupně soustředí na německojazyčné trhy a preferuje německé lídry. Proto má v kádru Emanuela Buchmanna, Pascala Ackermanna, Maximiliana Schachmanna, Lennarda Kämnu a několik rakouských cyklistů a tým posílí také německý klasikář Nils Politt. 

Změní Sagan po příštím roce tým? Záležet bude na výsledcích v nadcházející sezóně a na zájmu konkurenčních celků. A také na pandemii covid-19 a vlivu na cyklistickou sezónu. Všichni fanoušci si přejí kompletní klasikářskou sezónu a souboj Sagana, Alaphilippa, Van Aerta, Van der Poela, Pedersena a dalších hvězd v plné formě.