Kryštof Král 

Současný juniorský mistr republiky na silnici se letos zařadil mezi nejrychlejší závodníky na mezinárodní juniorské scéně a v dresu týmu Auto Eder a českého národního celku vybojoval několik vítězství, včetně etapy na Závodě míru. Není pochyb, že má před sebou slibnou budoucnost jako sprinter a klasikář. 

Martin Bárta

Letošní týmový kolega Kryštofa Krále v celku Auto Eder je o rok starší a tak už dochází do kategorie U23. Získal smlouvu s německým kontinentálním celkem Lotto Kern-Haus a zůstává tak ve výběru talentů WorldTeamu Bora-Hansgrohe. Bárta je všestranný cyklista, loňský mistr republiky v kategorii juniorů, silný vrchař i časovkář.

7VAI4529.jpg

Eliška Kvasničková

V pouhých osmnácti letech získala Eliška Kvasničková svůj první elitní titul v časovce žen na českém mistrovství republiky, ale zaznamenala také dobré výsledky na světové scéně. Například obsadila třetí místo v etapovém závodě Tour de Feminin a dvanáctou příčku na mistrovství světa v časovce kategorie U23. Od příštího roku bude hájit barvy francouzského týmu Grand Est-Komugi-La Fabrique a měla by se díky tomu dostat na více velkých závodů. 

Známí šampioni 

Mathias Vacek 

Po odchodu Romana Kreuzigera, Zdeňka Štybara a dalších osvědčených šampionů do závodního důchodu přebírají jejich místo mladí profesionálové, mezi kterými vyčnívá především Mathias Vacek, letošní mistr republiky a závodník jednoho z největších týmů světa Lidl-Trek. Vacek má ve 21 letech na kontě už vítězství v kategorii WorldTour, v etapě UAE Tour, skončil druhý na světovém šampionátu kategorie U23 a letos is poprvé vyzkoušel velké klasiky typu Kolem Flander a Paříž-Roubaix. V sezóně 2024 ho nejspíš čeká debut na Grand Tours a snad i nějaké další vítězství. 

DSC_4874.JPG

Pavel Bittner 

Vackův vrstevník Pavel Bittner je dalším velkým talentem české cyklistiky a to především v jednorázových závodech a hromadných dojezdech. Rodák z Olomouce patřil k nejlepším juniorským cyklistům v Evropě, vítězil také v kategorie U23 a proto si ho WorldTeam DSM-Firmenich vybral dos svého prvního týmu, kde už letos dostal ani na velkých závodech, například Na Paříž-Nice, Milán-Sanremo, Kolem Flander, Paříž-Roubaix a Okolo Švýcarska. Zatím se na největších cyklistických akcích učí a sbírá zkušenosti, ale v budoucnu by měl i vítězit.  

Jan Hirt 

Vrchař Jan Hirt bude v sezóně 2024 nejzkušenějším českým profesionálem. Dvaatřicetiletý cyklista už stihl dvanáct startů na Grand Tours, vyhrál královskou etapu Giro d’Italia 2022, dle také skončil šestý celkově a nyní je horským domestikem Remca Evenepoela, jednoho z nejlepších cyklistů světa, v belgickém celku Soudal Quick-Step. V sezóně 2023 nedostal šanci ukázat své hlavní přednosti kvůli nemocem a smůle, ale v nadcházejícím roce dostane další příležitost. 

Josef Černý 

Hirtův týmový kolega Josef Černý byl letos jediným Čechem, který si připsal vítězství na úrovni WorldTour. Špičkový časovkář vyhrál prolog Okolo Romandie a také oblékl dres lídra. Čtyřnásobný mistr republiky je především špičkovým pomocníkem nejlepších cyklistů, ale když dostane šanci, většinou ji využije. V příštím roce bude opět k dispozici Evenepoelovi a to jak na krátkých etapových závodech, tak i na Grand Tours. 

Cyklistika v České republice má dlouholetou tradici a v posledních letech zaznamenává významný rozvoj, zejména v oblasti profesionálního sportu. Do cyklistiky proudí více sponzorských peněz například i od sázkových kanceláří. Vedle samotných akcí těží se sponzoringu také sázkaři, a to například pomocí Fortuna bonus kódu a dalších. 

V oblasti profesionální cyklistiky se Česká republika může pochlubit několika významnými jmény, které dosahovaly úspěchů na mezinárodní scéně. Mezi tyto úspěšné sportovce patří například Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar nebo Kateřina Nash, kteří získali špičková umístění v prestižních závodech po celém světě. 

Kromě silniční cyklistiky je v České republice také silná tradice v horské cyklistice a cyklokrosu. Tito cyklisté nejenže dosahují skvělých výsledků v zahraničních závodech, ale také přispívají k popularizaci těchto disciplín v Česku. 

Aktuální české naděje v cyklistice jsou příslibem pro budoucí úspěchy a pokračování v tradici silné české cyklistiky. S rostoucím zájmem o cyklistiku a pokračující podporou mladých talentů má Česká republika potenciál udržet si své významné postavení ve světě.