Nejtěžší dojezd letošní Tour de France ovládl Miguel Angel Lopez (Astana). Kolumbijský vrchař porazil druhého Primože Rogliče (Jumbo - Visma) o 15 sekund a dalších 15 sekund ztratil třetí Tadej Pogačar (UAE Emirates). Tito tři jsou také ve vedení v celkovém pořadí. Roglič vede o 57 sekund před Pogačarem a o 1:26 před Lopezem. 

Sagan ztratil další dva body na Bennetta 

V úvodu etapy se závodilo o body z rychlostní prémie, ale Peter Sagan (BORA - hansgrohe) nemohl útočit na Sama Bennetta (Deceuninck - Quick-Step), protože ho zdržely technické problémy. Ve spurtu dojel až za Irem a Michaelem Mørkøvem (Deceuninck - Quick-Step) a jeho ztráta narostla o další dva body. Nyní má odstup 47 bodů a obhajoba zeleného trikotu je nepravděpodobná.   

Carapaz opět v útoku 

Začátek 17. etapy kopíroval etapu předchozí. Opět se do úniku dostali Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) a k nim se přidali Gorka Izagirre (Astana) a Dan Martin (ISN).

Uprchlíci nedostali moc prostoru, maximální náskok byl kolem pěti minut a skupina se postupně zmenšovala, až v cílovém výjezdu na Col de la Loze zbyl sám Carapaz. Vítěz loňského Giro d'Italia bojoval statečně, přesto byl 3 kilometry před cílem dostižen hlavní skupinou. 

Landa nedokončil práci Bahrainu

Nejvíce práce v pelotonu odvedl tým Bahrain - McLaren, který začal udávat tempo na prvním dlouhém stoupání Col de la Madeleine. Bahrain byl aktivní i v cílovém výjezdu, Pello Bilbao utrhl mnoho závodníků, ale Damiano Caruso už na pokyn Mikela Landy zvolnil. Důvod byl jasný, baskický vrchař se ve strmém výjezdu necítil nejlépe a odpadl po prvních útocích favoritů a dokončil se ztrátou 1:20 na vítěze. Zůstal na sedmém místě, ale ztráta na Rofliče narostla na 3:27 a na třetí příčku ztrácí 1:58.  

Lopez překvapil

Primož Roglič se dlouho neodhodlal k velkému útoku. Místo něj zaútočil Sepp Kuss (Jumbo - Visma), ke kterému se okamžitě přidal Lopez a od Jumba to nebyla dobrá taktika. Lopez byl silný, pokračoval sám, zatímco se Kuss vrátil k Rogličovi, který mezitím ujel Pogačarovi. Ale rozdíly byly velmi malé. V prudkém výjezdu, při pomalé jízdě, na sebe jednotliví závodníci viděli, ale rozestupy se moc neměnily.

Lopez dokončil svou snahu prvním vítězstvím na Tour de France v životě. Cílovou pásku přejel s náskokem 15 sekund před Rogličem a získal také 10 sekund bonifikace. Pogačar se těsně před cílem přiblížil k Rogličovi, ale lídr závodu dokázal v poslední prudké pasáži zrychlit a krajanovi ujel o 15 sekund. 

Pro Rogliče je to malé vítězství, protože zvýšil náskok na 57 sekund. Třetí Lopez ztrácí 1:26 a je hrozbou pro Pogačara, ale Rogliče už nejspíš ne. Rozhodnout by měla časovka, ale zbývá ještě jedna horská etapa v Alpách. 

Pogačar novým nejlepším vrchařem

Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) už není nejlepším vrchařem Tour de France. Tadej Pogačar získal body za páté místo na Madeleine a za třetí místo na Loze a posunul se do vedení a v 18. etapě poveze puntíkovaný trikot. Vede také soutěž do 25 let, bílý dres v 18. etapě poveze průběžně druhý Enric Mas (Movistar).