Příběh Marka Paduna je dost atypický. Pětadvacetiletý cyklista patřil v kategorii U23 k velkým talentům, zejména v horách. Po přestupu do Bahrainu nebyl vůbec vidět a pouze v několika málo případech se ukázal. V roce 2018 vyhrál horskou etapu Okolo Alp a letos se zcela nečekaně dvakrát prosadil v nejtěžších etapách Critérium du Dauphiné. Všichni žasli, kde se v něm vzala taková vrchařská kvalita. Ale pak přišlo další překvapení. Bahrain Victorious Paduna nevzal na Tour de France, ačkoliv byl zjevně ve vynikající formě. Padun následně skončil třetí v celkovém pořadí malého etapového závodu Kolem Burgosu, ale na Vueltě byl neviditelný a Bahrain se ho ani nesnažil udržet. Něco na tom všem nesedí. 

Výkyvy formy nevyvolávají dobrý dojem a Padun je trochu podezřelý závodník. Nepochybně má velký vrchařský talent, ale žádný velký tým s ambicemi na Grand Tours po něm nesáhl. Ani pro roli domestika. Šanci dostal americký celek EF Education - Nippo a Jonathan Vaughters, ředitel týmu, po něm chce etapové vítězství na Grand Tour: "Očekávám, že v nejbližších letech vyhraje svou první etapu na Grand Tour. Vůbec o tom nepochybuji. Dokáže trefit ten správný únik v horské etapě a všem ve skupině ujet v kopcích. Zvládne to i na Grand Tours. Teprve zjistíme, zda by mohl vyhrát i dres nejlepšího vrchaře nebo se dostat do boje o celkové pořadí. Ale v příštím roce se soustředíme na etapová vítězství. Jsem stoprocentně přesvědčený, že na to má."

Podle Vaughterse je nejdůležitějším úkolem zapracovat na spolehlivosti: "Podle mě je jedním z největších talentů moderní cyklistiky. Podává extrémně nevyrovnané výkony, ale když má dobrý den, je jedním z nejlepších vrchařů na světě. Naším úkolem bude zjistit, jak z něj dostat víc těch dobrých dnů."

"Taky má nos na správné úniky a je hodně odolný, když už v něm je. Když jste vpředu čtyři, pět, šest hodin, nestačí být jen dobrý vrchař. Mark je dobrý v obou těchto věcech, zdá se, že je skvělý vrchař a zvládne být celý den vpředu, na větru," dodává Vaughters.

Padun se soustředí na etapové závody, které mu vždy šly nejlépe: "I po týdnu nebo deseti dnech si závodění užívám. Ne že bych neměl rád jednorázové závody, ale mám radši etapáky. Nejsem typický vrchař, jsem docela těžký, ale většinu svých úspěchů jsem získal v kopcích. Tento tým je pro mě ten pravý. Když se mnou Vaughters začal jednat, byl jsem nadšený, protože jsem nikdy dřív neslyšel někoho z managementu týmu mluvit tak detailně o tom, co vše můžu dokázat. Teď tomu věřím i já."

Padun vyrostl v Doněcku, který v roce 2014 obsadili proruští separatisté ovládaní Ruskem. Kvůli válce musel Donbas opustit, nejdříve odešel na západ Ukrajiny, do malého města poblíž Kyjeva, ale cyklistika mu umožnila odejít do západní Evropy, kde už několik let žije. Jeho rodina nejdříve zůstala v Doněcku, ale nedávno se jim podařilo emigrovat do amerického Seattlu. Padun si váží podpory své rodiny a také trenérů na Ukrajině, kteří mu v těžkých časech pomohli: "Chci se stát jezdcem pro Grand Tours. Věřím, že toho můžu dosáhnout díky všem lidem, kteří mi pomohli a říkali mi, že mám talent. Je mi jasné, že se musím zlepšit, ale pracuji na tom a věřím, že je to možné."