Dramatický dojezd 230 kilometrů dlouhého závodu ovládl Mathias Vacek. V celém průběhu závodu se tým ATT Investments snažil zachycovat každý nástup a pokus o únik a především kvůli tomuto celku se do cíle dojíždělo pohromadě.

V druhé polovině závěrečného okruhu jezdci ATT dominovali, pomáhal jim také Petr Kelemen, který se snažil pomoci bratrovi Pavlovi. Ten byl vyvoleným jezdcem ATT a měl spurtovat o český titul.

Jenže sprinterský vlak ATT se v samotném dojezdu rozpadl a Pavel Kelemen se do boje o vítězství nezapojil. Před poslední zatáčkou zprava zaútočil Adam Ťoupalík z Elkovu, za kterým se rozjel Mathias Vacek, získal rychlost do zatáčky a cílové rovinky a s přehledem zvítězil. Na druhém místě projel cílem Matúš Štoček a slavil slovenský titul. Peter Sagan neměl dobrou pozici do spurtu, snažil se dostat dopředu, ale přes Štočka a Pavla Bittnera to nešlo. Ztratil rovnováhu a poslal Bittnera k zemi, přes kterého ještě přeletěl Tomáš Bárta. 

Na české stupně vítězů vystoupali šampion Vacek, stříbrný Bittner a třetí místo vybojoval Šimon Vaníček (ČEZ Tábor). Slovenského mistra Štočka doprovodili Sagan a Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica).  

Jak se závod vyvíjel? 

1. okruh 

Od startu se závodí o účast v dlouhém úniku. Aktivní je především Elkov Kasper a nakonec se podařilo uniknout pětici závodníků, mezi kterými je také bývalý mistr republiky Michael Kukrle z rakouského celku Felbermayr Simplon Wels, doplňují ho obhájce titulu Matěj Zahálka z Elkovu, jeho týmový kolega Filip Řeha a za ATT Investments Tomáš Jakoubek. Posledním členem je pátý Čech Martin Voltr ze slovenského celku RRK Group Pierre Baguette Benzinol. 

První únik byl nebezpečný, dlouho však nevydržel. 

Jakoubek v úniku samozřejmě nestřídá, situace není pro ATT výhodná, jezdci Elkovu jsou vpředu dva a navíc se uniknout podařilo Zahálkovi, který z dlouhého úniku vyhrál už loňský titul.    

V hlavním poli pracují dva jezdci CK Příbram. Pravděpodobně pracují pro Mathiase Vacka (Trek-Segafredo) a Karla Vacka (Corratec-Selle Italia), kteří jsou schovaní hned za příbramskými závodníky. Peloton drží odstup od vedoucí skupiny na necelé jedné minutě. 

2. okruh 

Do stíhání nebezpečné skupiny uprchlíků se vedle jezdců Příbrami zapojili také mladíci z DSM Development Teamu - Milan Kadlec a Adam Seeman. Pracují pro Pavla Bittnera (DSM), jednoho z favoritů případného hromadného dojezdu. 

Únik se Zahálkou a Kukrlem nepřežil ani druhý okruh, u elektrárny byla pětice cyklistů dostižena a peloton je pohromadě. Na špici pelotonu se ukázal Petr Kelemen ze švýcarského týmu Tudor, druhý muž elitní časovky.  

Nejvíc se na trati fandí ve fan zóně Force.

3. okruh 

Po rychlém závěru druhého a začátku třetího okruhu se do dalšího úniku dostali jen dva jezdci, Viktor Padělek z Favoritu Brno a Richard Habermann z pražské Sparty. Využili ideální situace, kdy se peloton téměř zastavil, aby se občerstvil. Někteří závodníci si odskočili na malou a náskok nepříliš nebezpečné dvojice během osmi kilometrů vystoupal na 3:30.

Habermann a Padělek rychle získali a také rychle ztratili náskok před pelotonem. 

4. okruh 

V nájezdu do čtvrtého okruhu klesl náskok vedoucího dua na 2:30. Habermann s Padělkem pokračují na čele, do cíle jim zbývá ještě 125 kilometrů a vše podstatné se teprve stane.

A první změna nastala velmi rychle, Habermann a Padělek byl dostiženi a do útoku vyrazil Jan Bárta z Elkov Kasper. Jeho pokus ovšem neměl dlouhého trvání, okamžitě totiž zareagovali závodníci ATT Investments a nástup zlikvidovali. Peloton s celkem 100 závodníky je pohromadě.  

5. okruh 

Po několika dalších nástupech se podařilo v závěru čtvrtého okruhu odjet Janu Lukešovi (Elkov Kasper) a Martinovi Voltrovi (RRK Group Pierre Baguette Benzinol). Dvojice má v průjezdu do pátého okruhu náskok minuty a půl. 

Na vrcholu stoupání se v pátém okruhu poprvé ukázal Peter Sagan (TotalEnergies). Trojnásobný mistr světa zaútočil, ale prostor nedostal a vrátil se do hlavního pole. Lukeš a Voltr pokračují na čele závodu. Na čele pelotonu pracují jezdci ATT Investments. Odstup je 2:45. 

ATT jede stabilní tempo, uvidíme, jakou taktiku zvolí před koncem závodu. Šanci mají v hromadném dojezdu díky Pavlu Kelemenovi, i v případném pozdním úniku. A usilují o oba tituly, český i slovenský. 

6. okruh 

V průjezdu do předposledního okruhu se náskok veoudcího dua snížil na rovné dvě minuty. Závod je 60 km před cílem a v pelotonu pracují Matěj Stránský a Filip Chýle z ATT Investments. Vpředu je však poskládán téměř celý tým. 

Elkov Kasper ve stoupání vystřídal rivaly z ATT na čele pelotonu. Jan Bárta rozjel ostré tempo se třemi týmovými kolegy za sebou a snaží se roztrhat peloton. Přes vrchol nastoupil Mathias Vacek. Peloton je natažený a potrhaný, ale nový únik se zatím nevytvořil. Vpředu nechybí nikdo důležitý a peloton se zastavil. 

Voltr s Lukešem byli dostiženi novým pokusem o únik. Zkouší to Mathias Vacek a Petr Kelemen (Tudor), ale peloton je v podstatě pohromadě a přichází další útoky. V každé skupině je někdo z ATT a Elkovu. Závod je takticky svázaný, jak se očekávalo. 

Kelemen opět zaútočil na rovině, na terezínu si ho dojel Sagan, za kterým visí Daniel Turek (ATT Investments) a zbytek pelotonu. Zkouší to i další, závodí se na plný plyn, vítr se trochu otočil a na dlouhých rovinách fouká více z boku. Díky tomu je větší šance na dělení pelotonu. Zatím se to však neděje.  

Nástupy jdou rychle za sebou, Michael Kukrle je hodně aktivní a trochu odjíždí pelotonu s Michaelem Borošem (Elkov Kasper) a Danielem Turkem (ATT Investments). Jenže Turek nestřídá, jeho tým má jiné taktické záměry a trojice se zastavuje. 

Na rovině nastupuje Karel Vacek a v prvních chvílích dostává prostor. Do cíle 6. okruhu proijíždí sám. 33 km před cílem má náskok 13 sekund před Petrem Kelemenem a Tomášem Přidalem (Elkov Kasper). Kousek za nimi je celý peloton. 

7. okruh 

Karel Vacek byl na začátku posledního okruhu dostižen. Peloton je natažený a trhá se, neustále útočí další a další závodníci. Kukrle, Boroš a Karel Vacek odskočili pelotonu, bohužel jejich náskok byl minimální a unavený Vacek nedokázal střídat, takže skupina se rychle ztratila. Ovšem Kukrle má spoustu sil a snaží se o další únik. Po 200 kilometrech závodění to už hodně bolí.

Peloton je pohromadě a Jiří Petruš z ATT pracuje na čele, dokud ho nepřeruší Michal Schlegel (Caja Rural) svým ostrým nástupem ve stoupání. Jenže ani Schlegelův pokus nebyl úspěšný. 

Mnohem zajímavější je sólový pokus Boroše. Peloton ho sjíždí tempem. K mistrovi republiky v cyklokrosu se přibližují Karel Camrda (ATT Investments) a Michael Kukrle. V pelotonu dřou závodníci ATT. Pomáhá jim taky Petr Kelemen z profi týmu Tudor a snadno Borošův náskok zlikvidoval. Petr chce pomoci bratrovi Pavlovi k mistrovskému titulu. Starší z Kelemenů je favoritem hromadného dojezdu a zdá se, že na něj ATT vsadilo.   

Petr Kelemen s osmi závodníky ATT za sebou vede peloton do cíle mistrovského závodu. Hromadný dojezd je téměř nevyhnutelný a Pavel Kelemen má nejlepší pozici. Jenže všichni jeho vážní soupeři jsou v pelotonu taky. 

A všechno končí úplně jinak! V těžkém spurtu suverénně vítězí Mathias Vacek a je novým mistrem České republiky. Na druhém místě dojel Matúš Štoček (ATT Investments) a získal slovenský titul. Peter Sagan v dojezdu shodil Pavla Bittnera a Tomáše Bártu (Caja Rural). Rozčilený Sagan končí druhý ve slovenském šampionátu, Bittner v tom českém.