Etapa startovala do 13km kopce, jehož sklon v závěrečných 4 km dosahoval k 7 %. Na 50. km pak čekala ještě vrchařská trojka a pak už do cíle 129 km dlouhé etapy jen zvlněný terén.

Mimořádně aktivně vstoupili do etapy jezdci Astana Qazaqstan Development Team, kteří se pokoušeli dostat svého lídra Michele Gazzoliho minimálně na stupně vítězů, na které před etapou ztrácel na 7. místě pouhé 2 vteřiny. Na průběžně 2. Tomáše Jakoubka měl ztrátu o další dvě vteřiny větší, na lídra závodu Michala Schurana potom 37 vteřin. Za umístění v etapě se tady bralo 10, 6 a 4 bonifikační vteřiny, takže úplně bez šance nebyl.

Jenže od úvodu etapy obsadila čelo pelotonu kompletní šestice ATT Investments a zvláště trojice Jakub Otruba, Daniel Turek a Jiří Petruš všechny pokusy o únik bezpečně likvidovala. Vzadu se odpadalo, ale vpředu k žádnému dennímu úniku díky této aktivitě jezdců českého týmu nedošlo.

Do cíle etapy i celého závodu v 90tisícovém Šumenu tak jako první dorazila skupina čítající 54 závodníků. Ve spurtu odměnil za jejich snahu své spolujezdce Michele Gazzoli vítězstvím v etapě. Druhý projel cílem 22letý Švýcar Félix Stehli z EF Education-NIPPO DT a třetí místo patřilo Matúši Štočkovi, který spurt zahajoval z první pozice.

V první skupině dojeli všichni cyklisté ATT Investments, tedy i Michal Schuran, čímž potvrdil své celkové prvenství!

A jelikož aktivita jezdců Astany vedla k vysokému tempu v obou stoupáních a zisku bodů na obou vrchařských prémiích a ATT Investments se postaral o to, že nikdo neodjel, nebodoval na prémiích Jordan Petrov z bulharského klubového týmu Hemus-1896, který představoval před etapou z pohledu dosud získaných bodů největší nebezpečí, tak i puntíkatý dres nejlepšího vrchaře zůstal v rukou Michala Schurana. Ten si ho zajistil především v předešlých etapách vítězstvím na dvou nejtěžších stoupáních celého závodu, která měla hodnotu vrchařských prémií 1. kategorie.

Ke dvěma nejpodstatnějším výsledkům, tedy k celkovému prvenství i vítězství ve vrchařské soutěži, přidali jezdci ATT Investments další dílčí úspěchy. Tomáš Jakoubek vezl v třetím dnu žlutý dres průběžně vedoucího závodníka, když v předešlé etapě podlehl ve spurtu 14členné první skupiny pouze Gazzolimu. Michal Schuran v následující etapě odjel z čelní 15členné skupiny v nejtěžším stoupání dne, přidat se k němu dokázal pouze Polák Grabis z Voster ATS, jemuž Michal nebránil v zisku etapy, jelikož z druhého místa se i tak posunul do čela průběžné klasifikace. Třetí pódiové umístění si připsal Matúš Štoček v poslední etapě.

V celkovém pořadí přišel o konečné druhé místo Tomáš Jakoubek až v závěrečné etapě, jelikož ho Gazzoli i Stehli díky bonifikačním sekundám v pořadí přeskočili.

Od 11. do 13. místa se navíc srovnali Jakub Otruba, Daniel Turek a Matúš Štoček, což v součtu všech výsledků jednotlivců vedlo k tomu, že ATT obsadil 2. místo v soutěži týmů, 7 sekund za polským Vosterem, který sem přijel v silné sestavě s Paterskim, Stoszem či Brozynou. Třetí v pořadí EF Education-NIPPO tratil přes 3 minuty, čtvrtá Astana skoro 5,5.

Jde o další významný úspěch v této sezóně. Zisk dalších 71 UCI bodů a 10. vítězství v sezóně jen potvrdily pozici pardubického týmu v absolutní světové špičce na úrovni kontinentálních týmů! V Evropě je podle zisku UCI bodů i počtu vítězství lepší pouze jeden tým: Alpecin-Deceuninck Development Team.

A konkrétně u Michala Schurana jde v jeho 27 letech o jeho suverénně největší úspěch jeho dosavadní cyklistické kariéry. Dosáhl ho v druhém roce působení v týmu ATT Investments.