Sport, který opravdu nabízí ideální prostor k uplatnění mnoha oblíbených možností. Kromě známých závodů na horských kolech se pořádají i závody na dráze a závody v silniční cyklistice. Ke skupině silničních cyklistických závodů se připojuje i La Vuelta, která kromě závodů přináší i skutečné pamětihodnosti. Vuelta projíždí krajinou, ve které se snoubí mnoho různých typů scenérií. Od kopcovitých až po rovinatou, vše je zde k dispozici. Stejně jako přírodní horské etapy, které od závodníků vyžadují opravdu hodně. Tento závod je tedy dárkem nejen pro fanoušky, ale i pro zúčastněné profesionály. Kromě námahy si totiž mohou užít i něco z přírody.

Španělská Vuelta a sázení na sport

V tomto závodě, který se jede od srpna do září, se zdá, že o favoritovi na vítězství je již rozhodnuto. Poté, co Primož Roglič vyhrál už tři poslední Vuelty (2019, 2020, 2021), bookmakeři předpovídají, že vyhraje i letos. V mnoha disciplínách jsou podobné výsledky včetně živých sázek součástí sázení na sport na specializovaných platformách, a to jako nedílná součást každého dne této tour. Jen málokterá disciplína však vykazuje tak jasné favority z hlediska kurzů jako cyklistika. Přesto se rozdíly pohybují pouze v řádu dvouciferných sekundových ztrát. Změna stavu, a tedy i velké překvapení, jsou tedy docela dost dobře představitelné.

Roglič – Pád! A co má být? Rozhodující okamžik nedávné historie

Velkým momentem v minulých ročnících byla událost s Christianem Eikingem! Všechno vypadalo velmi dobře, ve sjezdu z Puerto de Almacher však Eiking zaznamenal pád představující šokující okamžik pro všechny zúčastněné včetně těch, kteří to sledovali jen zpovzdálí. Díky tomu získal Michael Storer dostatečný náskok, aby si zajistil první vítězství. Enric Mas a Miguel Angel Lopez v Eikingově pádu také viděli svou šanci a rychle ho dohnali. Vzhledem k tomu, že kromě několika odřenin se Primož Roglič nezranil, větší zranění utrpěla snad jen jeho pýcha.

Cyklistická klasika s téměř stoletou historií

Poprvé se Vuelta jela v roce 1935 a už tehdy trvala tři týdny. Už tehdy se závod skládal z 21 etap plus dvou dnů odpočinku. Už tehdy trasa kladla na profesionální cyklisty vysoké nároky, vyznačovala se různými charakteristikami a vytvářela velkou konkurenci. Od roku 1955 se závod koná každoročně a Vuelta se na této trase jezdí dodnes. Cyklistický závod s tradicí. Přesto je to především Tour de France, která je v hlavním povědomí všech cyklistických nadšenců. Na Vueltě není radno podceňovat horské terény, které často sahají od úrovně moře až do výšky přes 2 000 metrů. V roce 2021 měla královská etapa Vuelty přes 5 500 metrů stoupání, což je srovnatelné s ostatními Grand Tours.

Vuelta ve stínu Giro d'Italia a Tour de France

Popularita Tour de France již několik let roste a nyní s sebou přináší stále známější tváře, jako je Chris Froome, a poslední ročník Giro d'Italia vehnal slzy do očí, když Vincenzo Nibali oznámil svůj odchod do důchodu. Čím to však je, že španělská Vuelta zůstává tak dlouho ve stínu ostatních závodů? Především je to také načasování, které hraje velkou roli. Giro začíná v květnu, v červenci následuje Tour de France a v srpnu Vuelta. Jezdci jsou tak na konci sezóny unavení a chtějí nabrat síly na mistrovství světa. Toto má zřejmě vliv, protože zatímco dříve Vuelta začínala v září, nyní byla přesunuta na konec srpna.