Nejsilnějším týmem na letošní Gracii byl dánský celek Virtu a jeho členky vyhrály pět etap z pěti. Jedničkou byla úřadující evropská šampiónka Italka Marta Bastianelli, která celý etapový závod ovládla. Ale silnou soupeřkou jí byla mladičká Ruska Maria Novolodská. Rusky ovšem nakonec doplatily na své mládí, nezkušenost a chybnou taktiku.

Bohužel s koncem sezóny skončil také dánský celek Virtu a yklistky si musely najít nová angažmá. Marta Bastianelli je nyní hvězdou celku Alé BTC Ljubljana, etapové vítězky si také našly nové týmy. Rachel Neylan bude závodit za Casa Dorada a Mieke Kröger, vítězka hned dvou etap, za Hitec Products.  

Vybrali jsme k zopakování královskou etapu, která se letos jela v sobotu a rozhodla o vítězce letošního ročníku.


Vedle českých čtenářů RoadCyclingu, měli šanci do děje etap v Orlové a Beskydech nahlédnout i čtenáři Twitteru twitter.com/CyclingphotoLIV na celém světě a závod měl pěkný ohlas, viz graf sledovanosti:

Z mezinárodních závodů je vhodné posílat informace i do světa, zvedá to prestiž české cyklistiky a umožňuje to prezentaci České republiky. Vedle informací o závodě se čtenáři zajímají i o to, kde se akce pořádá a jak to v místě vypadá.

Jen představitele Českého svazu cyklistiky jedna z našich největších cyklistických akcí roky nechává chladnými. Ani letos se na etapách nikdo ze svazu neukázal. Přitom ženská cyklistika ve světě stoupá a UCI se jí snaží maximálně podporovat. U nás k tomu teprve snad dojdeme. Je tady šance navazovat na dlouholetou tradici Gracie a její oblíbenost mezi týmy a cyklistkami, ale zatím závod zůstává v nejnižší kategorii, i když těch vyšších ve světě přibývá. 

Do královské etapy se můžete přenést v naší fotoreportáži:

galleryLive