Petr se nejvíce zviditelnil z našich reprezentantů na mistrovství světa, které o uplynulém víkendu skončilo v anglickém Yorkshiru. Jak všichni příznivci cyklistiky vědí, strávil velkou část závodu v úniku a i na okruzích v Harrogate byl z našich nejdéle k dispozici lídrovi našeho týmu, Zdeňku Štybarovi. A přestože po takto namáhavé práci by měl veškeré právo zabalit, jako to učinily v průběhu závodu více jak tři čtvrtiny závodníků, dojel až do cíle, byť na 46. posledním místě.

Necelý týden po světovém šampionátu ho tuto sobotu (5. 10.) čeká belgický Tour de l´Eurométropole (1.HC): „Jde o zvlněný závod, kde obvykle dojíždí buď spurt z redukovaného balíku, nebo nějaká menší skupinka. Dost se těším, předpokládám, že to bude akční závod. Po mistrovství světa jsem objel pár kvalitních tréninků v Andoře, kde bylo o dost lepší počasí než v Anglii, takže jsem se i hezky prohřál a jsem dobře připraven na předposlední závod sezóny,“ říká Petr Vakoč, který k tomuto závodu ve svých 27 letech nastupuje – světe div se - jako druhý nejstarší z nominovaných cyklistů Deceuninck - Quick Step.

Jde tedy sice o velmi mladou skupinu cyklistů, ovšem s nejvyššími ambicemi. Dalším nominovaným je totiž Álvaro Hodeg, kterého závěr sezóny zastihl ve skvělé formě, o čemž svědčí jeho vítězství na čtvrtečním Sparkassen Münsterland Giro (1.HC). Mladý sprinter Deceuninck - Quick Step si tím připsal sedmé letošní vítězství. Dalším adeptem na dobrý výsledek je Jannik Steimle, který za tým začal závodit až od 1. srpna a už má jeden zářez na pažbě z 20. září při Kampioenschap van Vlaanderen (1.1). Zajímavostí je, že tento letošní nováček v dresu minulého zaměstnavatele, kontinentálního Team Vorarlberg Santic, ještě v srpnu závodil na Czech Tour a loni byl hodně vidět na Okolo jižních Čech, kde byl celkově čtvrtý a vyhrál zde vrchařskou soutěž.

Zajímavostí je i to, že vloni Tour de l´Eurométropole vyhrál letošní světový šampion Mads Pedersen. Pokud letos dojde na závěr pravověrných sprinterů, pak šance Deceuninck - Quick Step jsou dost vysoké, protože nikdo ze špičkových sprinterů se na start nepostaví. Naopak dobrých klasikářů tu mezi týmy, z nichž pět je z WT, bude celá řada, namátkou Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Florian Sénéchal, Jens Keukeleire apod. Petr Vakoč se jeví v závěru sezóny ve skvělé formě, trať by mu měla svědčit, pro sprintery je poměrně těžká, a možná je to pro Petra pořádná šance na hodně dobrý výsledek v samém závěru sezóny: „Cítím se v super formě. Uvidíme, jak se bude závod vyvíjet, nemyslím, že budeme příliš svázáni taktikou, v závěrečných okruzích bude určitě příležitost útočit.“

Závod je v programu Eurosportu 1 od 15:30 hodin.

Po další týdenní závodní pauze pak Petr odlétá na úplně poslední závod sezóny do Číny (Gree-Tour of Guangxi). Jde o třetí ročník šesti etapového závodu kategorie 2. UWT, takže na startu budou všechny WT týmy. V Číně by se měli vedle Petra Vakoče objevit z českých cyklistů i Josef Černý (ten je nominovaný i na Tour de l´Eurométropole) a Jan Hirt. „V Číně zakončím svou dlouhou, 9 měsíců trvající sezónu, od lednového etapáku v Argentině po říjnový v Číně,“ shrnuje Petr Vakoč, který už teď má na kontě 65 závodních dnů a těsně nad 10 tisíc závodních kilometrů, což ho v týmu řadí na 17. místo z 27 členného kádru.

Petrovi přejeme na závěr sezóny nějaký pěkný výsledek a s napětím čekáme, v jakém dresu ho uvidíme příští sezónu.