Byl zcela výjimečný výkon a skvělý den mladičkého Tadeje Pogačara (UAE Emirates). Loňský vítěz Závodu míru a Tour de l´Avenir na své první Grand Tour vyhrál tři etapy a končí na celkovém pódiu. Primož Roglič (Jumbo - Visma) ubránil červený dres a stane se prvním slovinským vítězem závodu Grand Tour. 

Boj o konečné pódium vyvrcholil v poslední horské etapě s cílem na Plataforma de Gredos. V chladné a deštivé etapě se mezi favority začalo závodit až v nejtěžším výjezdu Puerto de Peña Negra. Astana rozjela ostré tempo a Miguel Angel Lopez (Astana) navázal útokem. Zkusil to víckrát, ale nikdo to nebylo dostatečně razantní. Soupeři se udrželi. 

Naopak útok Tadeje Pogačara 39 kilometrů před cílem byl mnohem lepší. Ostatní lídři nereagovali, Pogačar rychle dostihl a ujel všechny uprchlíky. Movistar se snažil Pogačarův náskok stahovat za pomoci domestiků, ale Slovincův náskok rostl. Na vrcholu stoupání už měl náskok minuty a půl a zbývaly mu 34 kilometry do cíle. 

Ve stíhací skupině bylo několik závodníků Movistaru a také Astany, ale jezdci kazašského celku nechtěli spolupracovat. Pogačar přitom ujížděl Lopezovi a virtuálně mu bral bílý trikot. Pracovat museli Antonio Pedrero a Marc Soler, jezdci Movistaru. Jenže Pogačar stále ujížděl. I v cílovém stoupání držel náskok 1:40. 

V závěru posledního kopce už musel Alejandro Valverde (Movistar) aktivně bránit druhé místo celkově. Zaútočil ze skupiny a utrhl Naira Quintanu (Movistar) i Lopeze. Udrželi se ho Primož Roglič, Rafal Majka (BORA - hansgrohe) a Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida). Pogačar si dojel pro další vítězství s náskokem 1:32 před Valverdem, Majkou a Pernsteinerem. Roglič dojel s odstupem dalších 9 sekund. Nairo Quintana dojel se ztrátou 1:56 a spadl za Pogačara na čtvrté místo celkově. Lopez zaostal o 2:12 a skončí pátý.

Primož Roglič je už jistým vítězem Vuelty, samozřejmě pokud dokončí poslední etapu v Madridu. Valverde skončí druhý se ztrátou 2:33. Pro mistra světa je to už sedmé pódium na Vueltě v životě a deváté na všech třech Grand Tours. Třetí Pogačar ztrácí 2:55. Quintana a Lopez končí pod pódiem.

Šestý bude Majka, sedmý Wilco Kelderman (Sunweb), osmý Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), devátý Marc Soler a desáté místo vybojoval Mikel Nieve (Mitchelton - Scott). James Knox (Deceuninck - Quick-Step) se ve 20. etapě trápil kvůli zraněním z předchozí etapy a o první desítku přišel o pouhých 21 sekund. 

Roglič vyhraje také bodovací soutěž. Nejlepším vrchařem je Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) a nejlepším mladým závodníkem Tadej Pogačar. Týmovou soutěž vyhraje Movistar.