Julian Alaphilippe vede po čtrnácti dnech Tour s náskokem 2:02 před obhájcem vítězství Geraintem Thomasem. Jenže zatímco Thomas už ukázal slabost v dojezdu na Tourmalet, Alaphilippe nebyl špatný ani na okamžik.

Představil se při letošní Tour ve třech rolích, jako excelentní klasikář a tak jsme ho znali už z minulosti. Že umí slušně časovku, nebylo tajemstvím, ale na takovéto úrovni? Porazil specialisty i ty výborné časovkáře z těch, kteří jedou na celkovou klasifikaci Tour. A v dlouhých kopcích bez výrazné týmové pomoci bezproblémově visí nejlepším vrchařům a hájí vedení.

Sám Alaphilippe se novou rolí jezdce na celkové pořadí nechce nechat rozhodit, po etapě na Tourmalet řekl: "Nebyl to snadný den a všichni trpěli. Snažil jsem se udržet nejlepších, jak to jen šlo, a když vidím, jak se mi to daří, tak jsem spokojený. Je to úžasný pocit udržet žlutý dres po tak těžké etapě, ale celkové pořadí v hlavě nemám, protože je před námi ještě hodně překážek. Jak už jsem říkal dříve, beru to den po dni a a užívám si to."   


Julian Alaphilippe je velkým favoritem Tour, protože je v životní formě, nemusí útočit a letošní konkurence na Tour zdaleka není tak velká, jako v minulosti. Ale i na Alaphilippa může přijít "blbý den", je ještě hodně náročných etap před námi a především před Alaphilippem. A je potřeba si uvědomit, že Francouz jede letošní Tour naplno od začátku, cíleně se nešetřil až na hory, až na poslední třetinu. Rozjížděl spurty Vivianimu, rozdrtil soupeře v klasikářské etapě v Champagne, jede na limitu v kopcích. Bude to mít tedy hodně složité a rozhodně není bezedný. Ale doufáme, že to hodně složité udělá i soupeřům. Je to od něho totální cyklistika a pokud by se mu tímto způsobem podařilo vyhrát Tour, tak by to bylo velké osvěžení v době cyklistiky svázané taktikou, watty, tepy...

A dokonce i mocný Ineos bude muset na Juliana Alaphilippa něco vymyslet, protože jim chybí suverénní lídr. Absence Chrise Frooma je klíčová. Nakonec má Julian Alaphilippe letos možná největší šanci kariéry. Když je Geraint Thomas v horší formě, Vincenzo Nibali po Giru, Egan Bernal příliš mladý, Chris Froome a Tom Dumoulin doma a Nairo Quintana pouze stínem sebe samého. 

Ale stejně tak mimořádnou příležitost mají i další závodníci, kteří v minulosti nepatřili k největším favoritům - Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Emanuel Buchmann a možná i Rigoberto Uran.  

Foto Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images