Carapaz nastoupil úplně poprvé v barvách americké sestavy a jako pravý lídr okamžitě zvítězil. Vítěz Giro d'Italia odešel z bohatého Ineosu do EF především kvůli sportovním ambicím. V britské sestavě byl jedním z lídrů, v EF je jasnou jedničkou a může si vybírat, na jakou Grand Tour se připraví. Má v úmyslu ovládnout Tour de France a Američané mu chtějí zajistit veškerou možnou podporu.

O týmovou podporu se mohl opřít už v Ekvádoru, na trati v Tulcánu mu pomáhali Jonathan Caicedo a Jefferson Alexander Cepeda. Caicedo a Cepeda startovali o den dřív v individuální časovce a Caicedo si připsal už třetí titul. V neděli se obětovali pro Carapaze, který časovku vynechal.

Deset okruhů a celkem 180 kilometrů dalo místním borcům dost zabrat. Už po dvaceti minutách závodění se do úniku dostala skupina, kde byli všichni tři jezdci EF Education. Caicedo pracoval nejvíc, nasadil tvrdé tempo a snažil se odvést skupinu co nejdál.

Taktika to nebyla zrovna rafinovaná. Jezdci v růžových dresech rozbili startovní pole a dosáhli svého: "Taktika byla jasná už od startu. Zbavit se co nejvíc soupeřů a připravit půdu pro Richarda," vysvětluje Caicedo. "Odnesl jsem to za včerejšek a dnes za práci na čele skupiny. Našim cílem bylo vyhrát s Richardem, takže jsme měli hodně práce. Od začátku se jelo docela rychle a tvrdě a v závěru jsem neměl na to udržet se třech nejlepších. Poté jsem ze závodu odstoupil, protože jsem viděl, že úkol jsem splnil."

"Práce, kterou Jonathan a Alexander odvedli, byla opravdu důležitá," řekl Carapaz. "Sešli jsme se ráno těsně před startem. Věděli, že mým záměrem je vyhrát, a navíc jsme se bavili o tom, že bychom mohli být na stupních vítězů dva a jak by to bylo skvělé. Včera se jim to podařilo, když získali zlato a bronz v časovce."

S přibývajícími okruhy se počet jezdců v úniku snižoval. V sedmém kole zůstali jen tři jezdci, kromě Carapaze a Alexandra Cepedy to byl také Alveiro Cepeda z Caja Rural-Seguros RGA. Alexander Cepeda chránil Carapaze a až v posledním okruhu se olympijský vítěz rozhodl zaútočit. Pár kilometrů před cílem ujel oběma Cepedům a náskok, i když velmi malý, udržel až do pásky a oslavil svůj první domácí titul. Alveiro Cepeda skončil druhý a Alexander Cepeda třetí.

"Kluci dnes odvedli velkolepou práci. Caicedo zvládl první část závodu opravdu dobře a vážím si toho. Později s Alexandrem v úniku odvedl další skvělou práci. Tohle bylo opravdu vítězství celého týmu," ocenil Carapaz po dojezdu své kolegy.

"Mám za sebou složitou mimozávodní přípravu, komplikací bylo hodně. Prošel jsem si operací mandlí, takže začal trénovat později. Upřímně řečeno, jsem opravdu šťastný, protože teď si můžeme užívat. Nosit tak krásný dres před celým světem je opravdu výjimečné," dodal Carapaz.