Tým Jumbo - Visma chtěl jít do Tour dokonce se třemi potenciálními lídry, ale vloni třetí Steven Kruijswijk přišel o Tour kvůli zranění z Dauphiné. Včera se ukázalo, že ani Tom Dumoulin na úplnou špičku letošní Tour nestačí a zařadil se dobrovolně v týmu do role pomocníka Rogličovi.

INEOS Grenadiers udělal zásadní rozhodnutí už před Tour, nechal doma dva vítěze Gerainta Thomase i Chrise Frooma. Ale do zálohy za Bernalem určil vítěze loňského Gira Richarda Carapaze. Carapaz trochu smolně ztratil v sedmé větrné etapě, ale nestačil na první skupinu ani v horské etapě.

Jenže pochybnosti panují také ohledně Bernala. Obhájce vítězství jezdí defenzivně a nedokázal reagovat na zrychlení Pogačara, Rogliče a Naira Quintany. Boj o vítězství, nebo aspoň podium nebude snadný. 

I když je zatím pořadí na prvních osmi místech velice těsné - ve třinácti vteřinách, tak se ujasnili pozice lídrů týmů Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers.


Ostatní?

Na prvním místě se udržel Adam Yates (Mitchelton-Scott), ale měl v závěrečném stoupání problémy. Za druhým Rogličem se drží Guillaume Martin, což je zatím příjemné překvapení především pro Francouze. Čtvrtý je Romain Bardet a za ním se seřadila čtveřice Kolumbijců se shodným časem a ztrátou 13 vteřin na vedoucího Yatese. Egan Bernal, jednička týmu INEOS Grenadiers, Nairo Quintana se zdál po Pogačarovi a Rogličovi nejsilnějším, za ním Rigoberto Urán z týmu EF Pro Cycling.

Za touto skupinou je na devátém místě včera nejlepší a útočící Tadej Pogačar, ten po defektu ztratil v sedmé větrné etapě a nyní musí útočit a stahovat manko, včera se mu podařilo získat 40 vteřin. Překvapivě ho nestíhal ani Roglič. Měl špatný den? Pravděpodobně ano, ale Pogačar předvedl extrémně dobrý výkon. Na podium nepochybně má a nepřekvapilo by ani celkové vítězství. 

Dnešní, druhá pyrenejská etapa může napovědět další indicie o výkonnosti jednotlivých aktérů.