Většina hlavních favoritů startovala v úvodu časovky. Tom Dumoulin (Sunweb) byl úplně prvním závodníkem na startovní rampě v Bologni a také v cíli na vrcholu stoupání San Luca. Nejlepší čas dne ale nezajel. Překonali ho čtyři soupeři, především pak Slovinec Primož Roglič (Jumbo - Visma). 

Roglič porazil Dumoulina o 28 sekund. Čas nejbližší Rogličovi zajel Simon Yates (Mitchelton - Scott). Britský cyklista byl jediný z hlavních favoritů, který startoval mezi posledními. Pod stoupáním San Luca ztrácel 18 sekund na Rogliče a v dvoukilometrovém kopci ztratil ještě další vteřinu. V cíli tak měl odstup 19 sekund. 

Podobně dobrý čas zajel také domácí favorit Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), který ztratil 23 sekundy. Překvapivě vynikající výkon předvedl čtvrtý Miguel Angel Lopez (Astana). Kolumbijec ztratil 28 sekund, stejně jako Dumoulin. 

Spokojený s časem a výkonem byl i šestý Rafal Majka (BORA - hansgrohe). Ztratil 33 sekundy, Tao Geoghegan Hart (Ineos) se ujal role lídra svého týmu a ztratil pouze 35 sekund. Spoustu času ztratil především Mikel Landa (Movistar). Baskický vrchař s číslem jedna na zádech zaostal o 1:07 a ztrácí tak 20 sekund i na Richarda Carapaze (Movistar), svého týmového kolegu a rivala v boji o pozici lídra. Ještě víc, 1:20, ztrácí po časovce Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin). 

Jan Hirt (Astana) dokončil v 58. nejlepším čase se ztrátou 1:27, Josef Černý (CCC) nabral na 88. příčce odstup 1:39. 

Primož Roglič oblékl růžový dres, bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let patří Lopezovi. Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) měl nejlepší čas v cílovém stoupání San Luca a je prvním držitelem modrého dresu pro nejlepšího vrchaře. 

Foto Bettini