Romane, vypadáš, že i v roli sportovního ředitele Bahrain Victorious si snad držíš závodní váhu?

Po nějakých 16 letech kariéry profesionálního cyklisty se snažím udržovat v dobré kondici. Kombinuju běh a kolo. Samozřejmě objemy jsou už významně nižší než v době aktivní kariéry, nad 3 hodiny na kole už se nedostávám, ale tři až čtyřikrát týdně se takto hýbu. A když jsem doma, tak máme spoustu aktivit s holkami, které hrají tenis, chodí na koně atd. Nejde jen o to držet si určitou fyzickou kondici, ale i způsob, jak si vyčistit hlavu.

Údajně jsi v Bahrainu hodně spokojený?

Jsem. Jsem typ člověka, který doma moc nevydrží. Bahrain je skvěle zorganizovaný tým, právě v této době řešíme, zda smlouvu prodloužíme. Já bych velmi rád. A kdyby to snad nevyšlo v Bahrainu, chtěl bych v této roli pokračovat v jiném týmu nejlépe úrovně World Tour.

Říká se, že když sportovec přesedne z role závodníka do role trenéra, tak začne věci vidět jinak.

To přesně odpovídá. Závodník často nevidí a nechápe některé detaily a činnosti, které jsou ale nutné k bezchybnému fungování týmu. Jako závodník se soustředí na svých čtyři až šest hodin práce, role sportovního ředitele je v podstatě celodenní. Má na starosti spoustu lidí, desítky organizačních povinností, musí řešit nepředvídatelné události. Takže jde jako u závodníka o značnou únavu, ovšem v případě sportovního ředitele především psychickou.

Jezdíš jako nováček v roli sportovního ředitele spíše druhořadé závody?

Ne, tak to není. Domluva byla taková, že do května se budu hlavně učit. Následně jsem už pod vedením Gorazda Štangelje jel na vysílačce Amstel a Brabantský šíp a naposledy Okolo Švýcarska už jako jednička mezi sportovními řediteli. Měl bych jet také Kolem Burgosu a poté i Vueltu. Třítýdenní etapáky jsou dost jiné než ty týdenní, takže Vueltu nepojedu jako hlavní, tím bude Franco Pellizotti.

Jako host ATT Investments budeš sledovat i zítřejší Mistrovství České a Slovenské republiky. Zkus zaspekulovat, jaká je nejpravděpodobnější varianta?

Okruh jsem ještě neviděl. Ale z informací, které mám k dispozici, to vypadá, že půjde o dost selektivní závod. Hodně bude záležet na tom, zda, kdy a hlavně v jakém složení odjede nějaká skupina. Kdyby odjeli třeba po dvou lidech z Elkov-Kasper a ATT Investements a s nimi třeba bratři Vackové a Kelemen, tak je po závodě. Z mého pohledu má největší potenciál uspět Mathias Vacek. A to přesto nebo právě proto, že s ohledem na známé okolnosti neměl ideální sezónu. Samozřejmě jeho hendikepem je, že k sobě nemá tým, který by ho podporoval.

Mathias Vacek

Zítra je tedy jeden z vrcholů domácí silniční scény, ale za necelý týden startuje největší cyklistický podnik světa – Tour de France. Kdo ji vyhraje?

Kandidátů je spousta. Všichni vidí jako jednoznačného favorita Pogačara. Bude mít k sobě i velmi dobrý tým. Ale předem není nic dáno. Startuje se v Dánsku, v prvním týdnu se jedou i dlážděné etapy, spousta lidí může popadat. Už sedmý den je cíl na Planině krásných dívek. Stát se může cokoli.

Kdo bude lídrem Bahrainu?

Jedničkou bude Jack Haig. Záložním lídrem Damiano Caruso. Budeme mít lidi i na etapy, ať už mám na mysli Mateje Mohoriče nebo Freda Wrighta. Hlavním cílem je dostat člověka na konečné pódium.

Jack Haig celkově 5. na Critériu du Dauphiné za Rogličem, Vingegaardem, O ´Connorem a týmovým kolegou Damianem Carusem.

Romane, děkuji za rozhovor. A ať ti to všechno vyjde podle představ.