Etapa začala o několik hodin později, než bylo v plánu, protože kvůli špatné předpovědi počasí se část závodníků, kterou zastupoval předseda cykliustických odborů Adam Hansen, obávala výjezdu do vysokých nadmořských výšek. Nakonec se cyklisté dohodli s pořadateli na zkrácení etapy na 75 kilometrů. Odstartovalo se až ve tři hodiny odpoledne, už na švýcarskému území, pod stoupáním Croix de Coeur. 

Prvním útočícím závodníkem byl Karel Vacek (Corratec-Selle Italia), jenže měl obrovskou smůlu. Po pár stovkách metrů ve stoupání roztrhl řetěz a musel dlouho čekat na náhradní kolo. Mezitím už se vpředu závodilo a Vacek se musel vracet do hlavního pole. Od startu byl aktivní Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Bylo jasné, že dnes chce vyhrát etapu a když byl první únik zlikvidován, zkusil ještě jednou a tentokrát byl úspěšnější.

Favorité odevzdali etapu uprchlíkům 

Ineos Grenadiers nasadil stabilní tempo na čele pelotonu a nechal Pinotovu skupinu uniknout. Kromě slavného Francouze unikli také Derek Gee, Matthew Riccitello (oba Israel-Premier Tech), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroen), Einer Rubio (Movistar) a Jefferson Alexnader Cepeda (EF Education-EasyPost). Skupina nevydržela pohromadě až na vrchol nesmírně těžkého výjezdu. Nejdříve odpadl Armirail a Pinot tlačil na plyn. Udrželi se pouze Gee, Cepeda a Rubio. 

Pinot si dojel pro 40 bodů na vrchřské prémii a na uprchlíky čekal velmi technický sjezd, se spoustou štěrku, na špatném a mokrém asfaltu. Vedoucí čtveřici si kaskadérským způsobem dojel Paret-Peintre a rozšířil skupinu na pět členů. Peloton v poklidu překonal vrchol Croix de Coeur se ztrátou 2 minut. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), lídr závodu, měl k ruce pouze dva týmové kolegy, Laurense De Pluse a Thymena Arensmana. Ale ve sjezdu jelo hlavní pole opatrně a dopředu se vrátili také Ben Swift a Pavel Sivakov.

Sjezd skončil 37 kilometrů před cílem a vedoucí skupina navýšila náskok na 4 minuty. Pro favority celkového pořadí to nebyl žádný problém, nikdo z čelní skupiny je vážně neohrožoval. Přesto Swift se Sivakovem snížili ztrátu na 3 minuty na začátku cílového stoupání, 13 kilometrů před cílem. Vedoucí skupina na rovině moc nespolupracovala, například Cepeda nestřídal vůbec, což později rozčílilo zejména Pinota. 

Francouz poprvé zaútočil už 12 kilometrů před cílem. Utrhl Paret-Peintreho, ale Cepeda s Rubiem se udrželi. Gee jel s malou ztrátou na čtvrté pozici. Následně to Pinot zkusil ještě několikrát, ale pokaždé si ho Cepeda dojel. V Pinotovi vřela krev, Cepedovi vyčítal, že se jen veze a neodvádí žádnou práci. Ekvádorec se nenechal vyprovokovat, zůstával klidný a 5,3 kilometru před cílem, po dalším Pinotově výlevu, zaútočil sám. Francouz si ho musel chvíli dotahovat, vrátil se i Rubio.

Trojice vydržela pohromadě až do posledních stovek metrů. Cepeda zaútočil nečekaně brzy a pouze rozjel sprint pro Rubia a Pinota. Kolumbijec byl mnohem výbušnější a dojel si pro etapu před zklamaným Pinotem. Cepeda skončil třetí a Gee s větším odstupem čtvrtý.  

Pinot byl z druhého místa nešťastný a naštvaný zejména na Cepedu: "Jen jsem ho žádal, aby střídal. Nechápu, jak může doufat, že vyhrajeme tímto způsobem. Možná poslouchal pokyny, ale když je jeho omluvou celkové pořadí s Carthym, tak tomu teda nerozumím.“

"Nechtěl jsem, aby vyhrál Cepeda. Chtěl jsem, ať to třeba vyhraje Rubio, ale udělal bych všechno pro to, abych zabránil Cepedovi ve vítězství. Kdybych nejel tempo, tak bychom jeli pomalu a peloton by nás dojel. Doufám, že mi za to alespoň poděkuje. V tomhle stoupání, v protivětru, bylo složité je utrhnout," dodal hořce. 

Nuda ve skupině favoritů 

Ani velmi krátká etapa neinspirovala nikoho z největších favoritů k útoku v dojezdu do Crans Montany. Ineos Grenadiers jel vysoké, ale ploché tempo, jako za starých časů v barvách Sky. De Plus odtáhnul většinu stoupání a na útoky Lorenza Fortunata (Eolo Kometa) a Hugha Carthyho (EF Education-EasyPost) nereagoval. Až po nástupu Damiana Carusa (Bahrain Victorious) 2 kilometry před cílem musel Ineos použít Arensmana, aby Italův útok neutralizoval.

V posledním kilometru se zvedl Eddie Dunbar (Jayco AlUla), bohužel pro něj nic nezískal, protože skupina favoritů ho dojela a za růžpvým Thomasem byl schovaný zcela pasivní Primož Roglič (Jumbo-Visma). V celkovém pořadí se proto moc nezměnilo. Slovinec ztrácí 2 sekund, třetí Joao Almeida (UAE Emirates) má odstup 22 sekund. 7 sekund ztratil Andreas Leknessund (DSM), ale zůstal čtvrtý s odstupem 42 sekund na vedoucího Velšana. Caruso má odstup 1:28. 

"Po tom, jak to dnes probíhalo, bylo těžké na konci útočit," snažil se Thomas vysvětlit pasivitu lídrů na celkové pořadí. Ineos nechtěl žádné velké závodění a jejich přání jim vyšlo. "Zůstali jsme v klidu a dojeli skupinu, ve ketré byli tři jezdci EF. Když Pinot odjel s pěti jezdci, celou dobu jsme drželi kontrolu. To také umožnilo týmu zvolnit, aby se Pavel Sivakov mohl ve sjezdu vrátit, protože do kopce si musel vystoupit."

"To, jak foukal vítr v závěru, ztěžovalo útočení. K opravdovým útokům proto nedošlo. Myslím, že Primožovi nevadí ani to, že ještě pár dní pojedu v růžovém dresu. Budeme tedy  pokračovat v práci na čele pelotonu," dodal Thomas.  

Pinot opět nejlepším vrchařem 

Thibaut Pinot se díky prvnímu místu na Croix de Coeur a druhému místu v cíli vrátil do modrého trikotu nejlepšího vrchaře. Má 108 bodů a náskok 4 bodů před Davidem Baisem (Eolo-Kometa). Radovat se z toho nedokázal, zklamání z prohry v etapě vše přehlušilo.

Suverénním lídrem bodovací soutěže je od dneška Jonathan Milan (Bahrain Victorious) a to protože Mads Pedersen (Trek-Segafredo) onemocněl a do etapy nenastoupil. Milan má 164 body a před druhým Pascalem Ackermannem (UAE Emirates) náskok 76 bodů. Almeida zůstal lídrem soutěže do 25 let a nositelem bílého dresu.