Ne, že bychom to našemu týmu nepřáli, ale ta chvíle tři kilometry před páskou ve Velké Bíteši byla silným zážitkem. Už jsme se s fotografem Honzou Brychtou chystali opustit dění na čele závodu a chtěli jsme se připravit na cílovou fotografii. Trochu jsme váhali a vyplatilo se. Početní převaha našeho týmu nestačila na silného Macieje Paterskiho a na jeho závodní instinkt. 

Jak vypadal náš dialog na fotografické motorce? 

-"Honzo, hradečtí začali nastupovat, foť." 

-"On to pokrývá, vydrž ještě nejedeme do cíle. Už druhý nástup a znovu je s nimi. Ti co nastupovali už nestačí, trojice Elkovu se rozpadla. A nastoupil sám Paterski. On jim ujíždí, každý jede za své."

A už nebyl prostor na to, aby se závodníci z Hradce dali dohromady a zvrátili závod díky početní převaze. Paterski už byl v cíli a po zásluze zvítězil. Byl to od něho opravdu mistrovský kousek a předvedl výborné cyklistické reakce na vývoj závodu.

Maciej Paterski je profesionálem od roku 2010, když se stal členem italského týmu Liquigas - Doimo. Tady vydržel čtyři roky, další čtyři strávil v polských CCC. Až letos se stal členem Wibatech Merx 7R a s tímto týmem obohatil několik českých závodů, dokončil například Okolo jižních Čech na druhém místě celkové klasifikace, ale největší dojem na mne zanechal při Bíteši.

Foto Jan Brychta


Bíteš je parádním závodem a zažili jsme v nedávné historii hodně zajímavých zahraničních vítězů. Rakušana Riccarda Zoidla, slovinského cyklisty Jan Tratnika, letos polskou hvězdu Macieje Paterského.

Škoda, že naše jarní klasika nemá statut mezinárodního závodu UCI. Jednorázovky nejsou tak finančně náročné, v porovnání s etapovými závody a v cyklokrosu a MTB podporuje Český svaz cyklistiky z dotačního programu Ministerstva školství a tělovýchovy skoro všechny závody českých pohárů cyklokrosařů a bikerů. Na silnici padnou v jednorázovkách všechny dotace na závod V4 a to je málo.


Libor Matějka

Dělám tuhle práci už víc než deset let, spojil jsem redakční úkoly se servisem fotografa. Tedy jezdím za cyklistikou, vozím na motorce fotografy, nyní především Josefa Vaishara a při té příležitosti sleduji cyklistiku pěkně zblízka.

A několik silných okamžiků jsem zažil i letos a dokonce doma. V miniseriálu se ohlédnu za naší domácí scénou.

Foto Jan Brychta