Od začátku bylo cílem vytvořit funkční mazivo, které nevychází z ropného základu a nebude na sebe nabalovat nečistoty. Výsledkem bylo mazivo na bázi vosku, které vytváří na řetězu velmi tenkou vrstvu a ten se tak zbytečně nezanáší nečistotami.

Postupem času Squirt rozšířil portfolio svých produktů o mazivo do nízkých teplot, čistič, hygienický ochranný krém a tmel pro bezdušové pláště. Vše samozřejmě biologicky odbouratelné a tudíž šetrné k přírodě. Všechny výrobky se vyrábí v sídle firmy v Jihoafrické republice.

Výrobky Squirt platí ve světové konkurenci za špičku v oboru. Používá je bajková legenda Ned Overand, žijící ikona světové XC scény Julien Absolon, Bart Brentjens s jeho týmem a ukrajinská bajkerka Jana Belomoina. U nás produkty od Squirt používají jezdci v čele s Janem Nesvadbou, Kristián Hynek a jeho tým Vitalo Future Cycling, Tým Lawi Stars – Giant nebo ultravytrvalci Markéta Peggy Marvanová a Adam Záviška.

V letošním roce se značka Squirt stala oficiálním partnerem etapáku Absa Cape Epic. Majitel značky Danie Van Wyk to komentoval slovy:“Squirt Cycling Products® jsme zakládali před 16 lety v Jižní Africe, teď naše produkty koupíte v padesáti zemích po celém světě, podporujeme mezinárodní závody, máme elitní závodníky i ambasadory značky a partnerství s naším domácím závodem bereme jako pomyslnou třešničku na dortu naší práce. Navíc spousta našich produktů se intenzivně testuje právě na trase Cape Epic. Třeba nový těsnící tmel s technologií BeadBlock®.

Jak se maže voskem? Zapomeňte na dobu začátků vosků v cyklistice a nutnost nahřívání řetězu fénem. Squirt je klasické kapátko. Voskové mazivo je tvořeno směsí 40% vosku a 60% vody. Squirt neřeší mokro/ sucho - pouze teplo/ zima (verze long lasting/ low temperature). Přechod z klasického ropného maziva na voskové s sebou nese několik specifik, které si člověk prostě musí zažít.

  • 1) Není možné kombinovat vosk a ropné mazivo.
  • 2) I nový řetěz je před aplikací vosku nutné odmastit, nebo ho „vyjezdit do sucha“.
  • 3) Pokud mažete řetěz po umytí kola, je nutné ho dobře vysušit. Nosičem vosku je voda, při nanesení vosku na mokrý řetěz dojde k naředění směsi a účinek nebude optimální.
  • 4) Ideální je mazat řetěz článek po článku a nechat mazivo dobře zaschnout. 

Výsledkem je pak řetěz, který je potažený tenkou vrstvou vosku, nelepí a odpuzuje nečistoty. Když řetěz začne šustit, stačí ho pouze lehce vyčistit hadrem a nanést vosk znovu. Zapomeňte však na množství nečistot na převodnících, kazetě a kladkách přehazovačky.

Co ještě mimo vosku na řetěz Squirt vyrábí?

Čistič Squirt bike wash

Squirt Bike Cleaner je koncentrovaný a biologicky rozložitelný čistič jízdních kol. Koncentrát může být zředěn v poměru 1:25 a stále nabízí velice účinné řešení pro odstranění nečistot. Funguje na bázi vody a neobsahuje žádná organická rozpouštědla.

Balzám Squirt barrier balm

Squirt Barrier Balm je ochranný balzám, který na pokožce tvoří neviditelný mikrofilm. Squirt Barrier Balm je ideálním ochranným balzámem pro cyklistiku a další vytrvalostní sporty. Obsahuje tea tree a lanolin.

  • odpuzuje vlhkost • chrání před třením a chemickým podrážděním • pomáhá předcházet odřeninám • proti plísním a antibakteriální • dlouhotrvající Obsahuje tea tree a lanolin

Tmel Squirt seal

SQUIRT SEAL s technnologií BeadBlock® je tmel, který uvnitř pláště nevysychá a funguje tak jako prevence defektů po celou sezonu. Je schopný zacelit díru až o velikosti 6mm. Je vyroben z přírodního latexu bez amoniaku, tudíže je šetrný k přírodě a dobře se čistí. Obsahuje tři tesnící složky – latex, mikro vlákna a granule. Granule jsou baleny zvlášť a tak si jezdec může namíchat směs podle svého gusta.

Veškeré produkty Squirt je možné koupit na prodejnách Cyklospecialit v Praze, Brně a Hradci Králové, nebo na e-shopu