Bude vedro a bude se prášit ještě víc než obvykle. Strade Bianche se jezdí na začátku března, kdy v Toskánsku žádné vysoké teploty nehrozí, ale na začátku srpna je situace úplně jiná. Většina jezdců zde navíc restartuje sezónu po několikaměsíční pauze. Pro organismus závodníků to bude šok. 

Trasa závodu má stále stejný charakter. Odstartuje se v Sieně a už na prvních padesáti kilometrech jsou čtyři prašné úseky. Následuje nejdelší stoupání do Montalcina, ale nic z toho o vítězi nerozhoduje. Ani na dalších třech dlouhých se ještě neútočí. Velmi podstatný je až 8. úsek Monte Sante Marie. Po něm přijde série krátkých a strmých výjezdů a sjezdů. 

Očekávejte velkou selekci, ale mezi nejlepšími se rozhoduje většinou až v cílovém stoupání na Via Santa Catarina. Na starobylé dlažbě je až 16% stoupání a za vrcholem se v úzké ulici směrem k náměstí Il Campo těžko předjíždí, proto je dobré vyjet poslední stoupání na vedoucí pozici. 

Favorité 

Vítězství obhajuje Julian Alaphilippe. Ten společně se Zdeňkem Štybarem povede sestavu Deceuninck - Quick-Step. Belgický tým je samozřejmě favoritem, jako na každé jednorázovce, ale Alaphilippe v nedávném rozhovoru s deníkem l'Equipe přiznal, že jeho forma je slabší než loni a že se připravuje až na Tour de France a světový šampionát. Znamená to větší šanci pro Štybara?  

Štybar patří k hlavním favoritům, o tom není pochyb. Už zde dokázal vyhrát, skončil druhý a i když se jeho výsledky postupně zhoršovaly, stále se pohyboval mezi nejlepšími. Ale konkurence bude obrovská. Začněme prověřenými klasikáři. Na své vítězství na Il Campo stále čekají Greg Van Avermaet a Peter Sagan, naopak Michal Kwiatkowski vyhrál už dvakrát a kdyby uspěl i letos, dotáhl by se na rekordmana Fabiana Cancellaru. 

Odplatu chce Jakob Fuglsang. Dánský cyklista Astany byl loni nejaktivnější a možná i nejsilnější, ale Alaphilippa se zbavit nedokázal a Francouz by v závěru závodu výbušnější. Fuglsang zahájil letošní rok v dobré formě, ale jak na tom bude po koronavirové pauze? V Astaně jsou také silní Alexej Lucenko a bratři Izagirreové. 

Wout van Aert jel Strade Bianche zatím dvakrát a pokaždé se dostal do dlouhého úniku a dokončil na třetím místě. Letos je hodně sebevědomý: "Od začátku června se připravuji na restart sezóny. Takže jsem připraven. Na tréninkovém soustředění v Tignes jsme doladili formu. Mým cílem je být v nejlepší kondici a udržet ji co nejdéle. Strade Bianche je krásný závod. V minulosti se mi po soustředěních dařilo, takže v to doufám i teď. Po dvou umístěních na stupních vítězů se o to pokusím také letos."

Chybět nebude ani vítěz z roku 2018, Belgičan Tiesj Benoot. Nový lídr Sunwebu povede svůj tým společně se Sorenem Kraghem Andersenem. Mezi černé koně závodu patří Dylan Teuns, Max Schachmann, Alberto Bettiol, Vincenzo Nibali, Oliver Naesen a jezdci UAE Emirates s Tadejem Pogačarem a Davidem Formolem.

A pak je zde jeden debutant, od kterého se čeká jediný výsledek. Vítězství. Mathieu van der Poel je možná největším favoritem závodu, protože se umí sám připravit a v tréninku svědomitě simuluje závodní podmínky. Nebo je na kopcovitou trať příliš těžký? Lehčí závodníci a klasikáři, kteří jsou také kvalitní vrchaři, mívají výhodu. Ale v případě Van der Poela v tom problém nejspíš nebude, stoupání jsou krátká a když se zde daří Van Aertovi, není důvod, aby Nizozemec nebyl ještě lepší. 

Kromě Štybara startují také Petr Vakoč a Roman Kreuziger. Kreuziger se bude rozjíždět před dalšími závody a Vakoč bude pomáhat Van der Poelovi. Šanci na dobrý výsledek má pravděpodobně jen Štybar. 

Favorité Strade Bianche:

***** Mathieu van der Poel 
**** Julian Alaphilippe, Wout van Aert
*** Tiesj Benoot, Zdeněk Štybar, Jakob Fuglsang
** Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet
* Max Schachmann, Peter Sagan