Jasper Stuyven patří ke špičkovým klasikářům současnosti. Letos se dočkal průlomového vítězství v první letošní klasice Omloop Het Nieuwsblad a je tak vlastně vítězem nejprestižnější letošní jednorázovky. Aspoň dokud se sezóna opět nerozjede. 

Stuyven přesto nedostal okamžitě novou smlouvu a musel čekat. Nervozitu navyšovala zejména pandemie koronaviru a krize celého sportu. Dokonce začal vyjednávat i s jinými týmy, velký zájem měl Israel Start-Up Nation, který shání lídra na dlážděné klasiky. A nabízel lepší podmínky. Jenže loajalita k týmu Trek - Segafredo byla silnější. 

Stuyven rozhodně není žádným veteránem, letos oslavil 28. narozeniny, ale zároveň je nejdéle sloužícím závodníkem Treku. V americkém celku působí od roku 2014. Juniorský mistr světa z roku 2009 byl vždy považován za velký talent pro jednorázové závody a už ve 23 letech vyhrál klasiku Kuurne - Brusel - Kuurne, ale na další klasikářské vítězství si musel počkat až do letošní sezóny. 

V Treku pokračuje minimálně do roku 2022. Jako jeden z lídrů na klasiky, společně s Madsem Pedersenem, současným mistrem světa. "Jsem opravdu nadšený, protože se tu cítím jako doma. Máme skvělou skupina závodníků a personálu. Jsme nejenom kolegové, ale také přátelé, na kole i v životě. S Trekem jsem byl spojený ještě před založením týmu Trek Factory Racing, protože jsem jezdil za development sestavu Bontrager. Je pěkné být nejdéle sloužícím jezdcem Trek - Segafredo. Myslím, že to dokazuje, jak jsem tu šťastný, cítím se zde oceněný a respektovaný," vysvětluje své rozhodnutí sám Stuyven. 

Trek - Segafredo neměl důvod nechat Jaspera Stuyvena odejít, což potvrzuje i Luca Guercilena, ředitel týmu: "Tak dlouhý vztah závodníka a týmu je vzácný. Je to už sedm let. Věděli jsme o jeho potenciálu od začátku, takže je zadostiučiněním sledovat jeho vývoj. Jasper může vyhrát největší závody a věříme tomu, že se dočkáme více úspěchů, až se závody vrátí." 

Stuyven zároveň oznámil svůj podrobný závodní kalendář. Začne na Kolem Burgosu a hlavním cílem jsou dlážděné klasiky. "Doufám, že na tom budu stejně, jako když se sezóna přerušila a udělám další velké výsledky, zejména na klasikách. Ale chci uspět a vítězit i v dalších významných závodech." 

Závodní program Jaspera Stuyvena: 

Kolem Burgosu (28. července - 1. srpna)

Kolem Polska (5. - 9. srpna)

Tour de France (29. srpna - 20. září)

Belgický národní šampionát (22. září)

EuroEyes Cyclassics Hamburg (3. října)

Gent - Wevelgem (11. října)

Scheldeprijs (14. října)

Kolem Flander (18. října) 

Driedaagse Brugge - De Panne (21. října) 

Paříž - Roubaix (25. října)