Poprvé si toskánský závod vedoucí po prašných bílých cestách vyzkoušel v roce 2015 a okamžitě se postavil na nejvyšší stupeň. Zdeňkovi Štybarovi se na Strade Bianche dařilo i v dalších letech, rok později nestačil jen na rekordmana Fabiana Cancellaru, v roce 2017 skončil čtvrtý, o rok později sedmý, před čtyřmi lety se vrátil na čtvrtou příčku a v letním ročníku 2020 byl šestý. Nevyšlo mu vlastně pouze jediné Strade v roce 2021, když dojel v hloubi startovního pole a loni už v Quick-Stepu příležitost nedostal. 

Letos se vrací v nové roli mentora a kapitána australského celku Jayco AlUla. A neslibuje nemožné: "Strade Bianche je pro mě vždy výjimečný závod. I díky toskánské krajině můžu říct, že jsem si ten závod od první projížďky okamžitě zamiloval. Pomalu se zotavuji z nemoci, která mě na několik dní zastavila, a tak nevím, jak na tom budu, ale určitě ze sebe vydám to nejlepší."

Štybar už má za sebou belgické klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne. Sobotní závod nedokončil, v neděli projel cíl v hlavní skupině se ztrátou osmi minut. Ani v jednom závodě se týmu Jayco AlUla nedařilo, ale v Itálii odstartuje jiná skupina jezdců. "Je fajn, že italskou sezónu zahájíme na Strade Bianche. V týmu máme dva Italy, Alessandra De Marchiho a národního šampiona Filippa Zanu, kteří se velmi rádi vrátí závodit do své vlasti," říká Mathew Hayman, sportovní ředitel Jayca. 

"Na startu v Sieně bude také Zdeněk Štybar, který má samozřejmě na tento konkrétní závod sladké vzpomínky. Jako obvykle bude konkurence hodně tvrdá, a proto budeme muset být agresivní a zároveň velmi opatrní, protože každý okamžik může být rozhodující."

Štybar v Itálii stráví většinu března, po Strade Bianche pokračuje na Tirreno-Adriatico a Milán-Sanremo.  

Jayco AlUla pro Strade Bianche (4. března):

Alexandre Balmer

Alessandro De Marchi

Felix Engelhardt

Chris Juul-Jensen

Jan Maas

Zdeněk Štybar 

Filippo Zana