Závod měl bohatší obsazení než světové poháry nebo mistrovství Evropy, jelo 67 mužů, 50 žen (všeho věku) a ještě 77 juniorů. Ze špičky chyběl kromě tří králů, chystajících se koncem měsíce do Hulstu, snad jen Belgičan Quinten Hermans, mezi ženami královna sezony Fem van Empel, zraněná Lucinda Brand, která tu vyhrála poslední tři ročníky, a veteránka, mistryně světa Marianne Vos. Na vítěze čekalo 2500 eur.

Spravit chuť po nevydařeném evropském šampionátu si chtěl vládce světové ho poháru Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). V prvním kole sice nechytil první atak, ale skupinku brzy dojel. Sweeck měl mechanický problém, čerstvý evropský mistr poprvé v dresu s hvězdami Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen) jako první měnil kolo v depu. Ve třetím okruhu zbyli vpředu tři Sweeck, Van der Haar a Vanthourenhout. Iserbyt měl potíže se sedlem a propadl se až na patnáctou pozici. Sweeck zůstal na špici sám, ale trpělivý Van der Haar ho přece jen dojel, i když opět jednou spadl. Vanthourenhout jako by ještě zcela nedobil baterky po vítězné neděli. Zato Iserbyt se dobojoval ještě aspoň na čtvrtou příčku. Sweeck tak vyhrál dvanáct dní po svém prvním životním triumfu ve světovém poháru a vede (29 bodů) průběžné pořadí Superprestige před Iserbytem a Van der Haarem (oba 27). „Vedl jsem, ale když se objevil Lars (van der Haar) jako bych dostal ránu kladivem. Musel jsem se s ním vypořádat, byl to dlouhý závod,“ hlásil.

Poprvé letos a vlastně i po dvou letech vyhrála Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin), bývalá světová šampionka. Proto se v cíli štěstím rozplakala. „Už je to tak dlouho, tolik jsem na to čekala. Doufám, že teď jsou všechny špatné dny pryč a můžu bojovat o výhru každý závod,“ říkala. V 97. závodním dni své cyklokrosové kariéry dosáhla 28. vítězství. Útočila jako první už v prvních dvou okruzích, utrhnout se ale dokázala až v tom posledním šestém. Stupně zůstaly v nizozemských barvách, zásluhou druhé Denisy Betsema (Pauwels Sauzen) a třetí Inge van der Heijden (777). Jen dvacet kilometrů od svého rodiště Ekerenu se připomenula pátým místem bývalá mistryně světa Sane Cant (Crelan/Fristads), která tu v minulosti už pětkrát vyhrála. Pořadí Superprestige vede Betsema (29), před Alvarado (28) a Van der Heijden (27).

Češi nestartovali. Michael Boroš se po mistrovství Evropy v Namuru vrátil na pět dní do Česka a letí na nedělní závod světového poháru do nizozemského Beekse Bergenu. Jako obvykle vysílá Eurosport, ženy ve 13.30, muže v 15 hodin. Superprestige pokračuje příští sobotu v Merksplasu.