O vítězi šesté etapy Tour de France se rozhodlo až v posledních sto metrech, ve velice strmém dojezdu cílového stoupání La Planche des Belles Filles. Belgičan Dylan Teuns (Bahrain Merida) zde udolal Itala Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo) a zvítězil s náskokem 11 sekund.  

Pro Cicconeho to bylo zklamání, ale jen do chvíle než zjistil, že je novým lídrem závodu a při svém debutu na Tour de France oblékl žlutý trikot. Ciccone dojel s náskokem 1:35 před Julianem Alaphilippem (Deceuninck - Quick-Step) a díky bonifikacím se dostal před Francouze. Ciccone získal 6 sekund v cíli etapy, ale především vybojoval 8 sekund na vrchařské prémii na vrcholu předposledního stoupání Col des Chevréres. 

Před Alaphilippem vede o 6 sekund před Alaphilippem, třetí Teuns ztrácí 32 sekundy. 


Malé rozdíly mezi favority 

Zatímco o etapě se rozhodovalo mezi uprchlíky, favorité na celkové vítězství zůstali v pelotonu až do cílového stoupání. A moc se neútočilo ani zde. Nejdříve to zkusil Warren Barguil (Arkéa - Samsic), ale bez efektu. Mnohem zajímavější byl útok Mikela Landy (Movistar), který se snažil využít snahy celého týmu Movistar, který dlouho pracoval na čele hlavní skupiny a tvořil velmi rychlé tempo. 

Jenže ani Landa nevydržel a až na posledním kilometru závodu zaútočil Julian Alaphilippe, který se marně snažil aktivně bránit žlutý dres. Geraint Thomas (Ineos) byl v dojezdu nejsilnější, ale dojel s malým náskokem. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) ztratil 2 sekundy, Nairo Quintana (Movistar) a Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) 7 sekund a 9 sekund na Thomase nabrali Jakob Fuglsang (Astana), Mikel Landa, Richie Porte (Trek - Segafredo) a Egan Bernal (Ineos). 14 sekund za Thomasem dokončili Adam Yates (Mitchelton - Scott) a Daniel Martin (UAE Emirates).  

Kruijswijk, Nibali a Bardet poraženými dne

Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) měl v etapě dobrou podporu svého týmu, ale konec mu nevyšel a ztratil i na svého domestika George Bennetta. Kruijswijk dojel se ztrátou 35 sekund na Thomase. Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) zjistil, že po italském Giru nemá špičkovou formu a zaostal o 51 sekundu. Ale jednoznačně nejhůře skončil Romain Bardet. Lídr AG2R La Mondiale odpadl z hlavních favoritů jako první a dojel s odstupem 1:09 na Gerainta Thomase. 

Ve virtuálním pořadí vede Bennett 

V redukovaném virtuálním pořadí možných favoritů na celkové vítězství je na tom nejlépe Novozélanďan George Bennett, ale hned za ním jsou seřazeni jezdci Ineosu a další, vážnější favorité.

Bennett 23:15:42

Thomas +0:02

Bernal +0:06

Pinot +0:11

Kruijswijk +0:17

Woods +0:26

Uran +0:28

Fuglsang +0:32

Buchmann +0:35

Mas +0:36

A. Yates +0:37

Quintana +0:54

Landa +0:56

D. Martin +0:59

Nibali +1:09

Porte "

Konrad +1:36

Bardet +2:10

Kreuziger +2:18


Wellens udržel puntíkovaný trikot

Do dlouhého úniku se opět vydal Tim Wellens (Lotto Soudal), protože v nabídce byla spousta bodů. Jenže ve skupině se 14 cyklisty měl velkou konkurenci a ne všechny prémie se mu podařilo vyhrát. Přesto vybojoval dostatek bodů a udržel dres nejlepšího vrchaře. Má 43 body, druhý Ciccone získal 30 bodů. Wellens byl také vyhlášen nejaktivnějším mužem etapy. 

Ciccone je i nejlepší mladý závodník, ale dres neoblékne, místo něj bílý trikot poveze Egan Bernal. Nic se nezměnilo v bodovací soutěži. Peter Sagan (BORA - hansgrohe) má na čele velký náskok. Změna je v klasifikaci týmů, do čela se místo Jumbo - Visma dostal americký celek Trek - Segafredo.

Foto Sirotti