AG2R La Mondiale

Stejný název jako vloni a jen jeden titulární sponzor, jedná se o sociální a zdravotní pojišťovnu a reklama je pochopitelně zaměřená do Francie, nejedná se o globálního partnera. V názvu týmu už bude AG2R bezmála dvacet let (od roku 2000).


Astana Pro Team

Také v Astaně se nic nemění a to už dvanáct let. Tým vznikl z politického rozhodnutí a dělá reklamu hlavnímu městu Kazachstánu. Ve své podstatě, jestli opravdu přináší nějakou hmatatelnou reklamu, tak se dá považovat za globálního sponzora. Městu a státu půjde o zviditelnění v celém světě.


Bahrain Merida Pro Cycling Team

Tým s dvěma titulárními sponzory státem Bahrajn a Meridou. Ve stejném názvu začíná tým třetí sezónu. Tým má mnoho společného s Astanou, je to spíše hračka Šejka Nassera bin Hamad Al Khalify, člena vládnoucí rodiny a politicky velice kontroverzní osoby. O tchajwanském výrobci kol Meridě se dá říci, že je to globální partner, určitě jde značce o reklamu v mnoha zemích světa.

U týmu se nyní objevuje i logo McLarenu, sice nejde o titulárního sponzora, ale tým formule jedna a výrobce luxusních sportovních aut je partnerem. Proč? Co to má za smysl? Není v tom nic zvláštního, tuto britskou společnost částečně ovládá rodina stojící v čele Bahrajnu.


BORA - hansgrohe

Ani tady se letos nic nemění a o název se dělí společnosti BORA a hansgrohe. Němečtí výrobci kuchyňské techniky (BORA, ta je partnerem týmu pátým rokem) a sanitární techniky (hansgrohe - třetí rok v názvu týmu). V tomto případě jde o globální partnery, hansgrohe expandoval do světa před mnoha lety a značka je zastoupena ve 140 zemích světa. BORA je mladou německou firmou, ale silně expandující do světa. Vedle lásky k cyklistice majitele společnosti BORA Willi Bruckbauera, se jedná o opravdové globální spojení firem s cyklistickým týmem.


CCC Team

Ve své podstatě nový tým, ale s pouze jedním titulárním sponzorem. I tady jde o lásku k cyklistice, která odstartovala budování cyklistických týmů a letos došla až do první ligy profesionální cyklistiky. O angažovanosti Dariusze Miłeka jsme psali v tomto samostatném článku. Letos jde opravdu o podporu obuvnické značky CCC, zatím jen v Evropě.


Deceuninck - Quick-Step

Letitá belgická stáj (PCS ji datuje od roku 1999) má letos nového titulárního sponzora Deceuninck. Jedná se koncern, který dodává plastové profily k výrobě oken, plotů, teras, dveří... Působí v 91 zemích světa. Podobně je na tom globální hráč na poli podlah, společnost Quick-Step. I když manažer týmu Patrick Lefevere hledá většinou kontakty jen doma v Belgii, jde v těchto dvou případech opravdu o globální firmy.

Foto Sirotti a propagační materiály firem a měst