Tomáši, jak se vám líbí trať Mistrovství České republiky v silniční cyklistice v Mladé Boleslavi?

Pan Kopecký odvedl výbornou práci. Mistrovství se uskuteční, a navíc na velmi pěkné trati. Je náročná, a tím pádem hodně spravedlivá. Mně se moc líbí, já měl vždycky raději náročné profily s větším převýšením. Musíme ale pořád brát v potaz aktuální situaci, sice tu směřujeme k mistrovství republiky a obecně konečně taky k závodění, ale doba je stále nejistá. Tak doufejme, že vše proběhne bez komplikací.

Dává náročnost větší šanci našim špičkovým cyklistům eliminovat převahu nejlepšího domácího týmu Elkov-Kasper?

Určitě dává. Ale Elkov-Kasper má ve svém středu výborné a zkušené cyklisty a určitě patří mezi žhavé favority na titul. Půjde o to, zda se budou naši kluci, kteří jezdí v zahraničí, schopni dohodnout na nějaké společné strategii. Problém je, že každý je z jiného týmu a každý chce vyhrát. Za mých závodních časů jsme byli schopni se domluvit, že třeba 70% závodu budeme jako jednotlivci spolupracovat na sjíždění úniků apod.

Tomáš Konečný s Nikolou Noskovou po dojetí časovky na ME ve Zlíně 2018

Skupina českých cyklistů jezdících v zahraničních týmech je - vztaženo k týmu Elkov Kasper - docela početná.

To je pravda. Ke Štybarovi, Kreuzigerovi, Černému, Hirtovi, Vakočovi nutno připočítat Turka, Kelemena, Vacka, Sedláčka. Kdyby reprezentovali jeden tým, byla by cesta za titulem pro Elkov-Kasper hodně složitá. Ale jak jsem říkal, záleží na tom, zda se budou jednotlivci schopni na něčem domluvit. Pořád platí, že cyklistika se jeví jako individuální sport, ale bez týmu žádné úspěchy obvykle nejsou.

Zkusme si zaspekulovat: trať se jeví natolik náročná, že asi nebude nejvhodnější pro typy Aloise Kaňkovského. Ale asi není zas tak náročná, aby favorizovala čistokrevné vrchaře typu Jana Hirta nebo Karla Hníka. Nejspíš bude sedět univerzálům, kteří jsou schopni přejet náročnější stoupání, jakým je z Elkov-Kasper třeba Michal Kukrle.

Na mistrovství republiky asi nikdy nebude trať vyloženě šitá na míru třeba Janu Hirtovi, který je jedním z nejlepších vrchařů světa. Ale ani on není na téhle trati, kterou pořadatelé postavili v okolí Mladé Boleslavi, bez šance. Variant vývoje závodu je nespočet, takže nic není nemožné. Když budeme opravdu jen spekulovat, tak pokud by jel například Michal Kukrle poslední kopec jen proti například Romanu Kreuzigerovi, asi by sázkové kanceláře favorizovaly spíše Romana. Pokud by s těmito dvěma ale jeli další dva borci z týmu Elkov-Kasper – kromě Hníka mají v týmu výborného vrchaře Michala Schlegela, – pak by samozřejmě šance Romana na titul byly nižší. Pro mě osobně se ale jeví jako černý kůň týmu Elkov-Kasper Jakub Otruba.

S Josefem Černým na MS v Yorkshiru 2019

Má šanci překvapit někdo mimo ty, o kterých zatím mluvíme? Připomeňme, že za posledních pět let se probojovali na stupně vítězů při mistráku jen dva závodníci mimo Elkov-Kasper a jezdících v zahraničí: v roce 2015 František Sisr (3.) ještě v dresu Dukly Praha a loni Tomáš Kalojíros ze Sparty (2.).

Samozřejmě má. Vždycky platí, že existuje možnost, že když se dva perou, třetí se může smát. Možné to je, pravděpodobnější však je, že se na stupně vítězů prosadí, zvláště pak na takové trati, ti, kteří dlouhodobě prokazují nejlepší výkonnost. A to jsou kluci jezdící venku a z domácích vozící dres Elkov-Kasper. Předpokládám, že se budou snažit čeřit vodu cyklisté Tufo Pardus Prostějov, Topforex-Lapierra či Favorit Brno, které mají postavené týmy téměř výhradně na mladících do 23 let. A pak jsou tu jednotlivci z dalších týmů, jako je Příbram, Sparta atd., viz loňské stříbro Tomáše Kalojírose.

Jak se může na vývoji a výsledku podepsat dlouhá doba bez závodění?

Hodně. A to nejen na našem mistráku. Každý tohle hluché období pojal asi trošku odlišně. Někdo tomu dal hodně, a může být unavený, jiný zase hodně odpočíval a začal s přípravou až pozdě a tomu zase může chybět výkonnost, někdo cíleně ladí formu na konkrétní závody World Tour atd. Proto si myslím, že se můžeme dočkat mnohých překvapení. A to i na úrovni World Tour.