Pořadatelská společnost ASO rozhodla o divokých kartách na letošní Tour de France. Organizátoři největší cyklistické akce mohli vybrat pouze dva celky, protože devatenáct míst z maximálního počtu dvaadvaceti zabraly týmy WorldTour a dvacáté místo připadlo nejlepšímu druhodiviznímu týmu loňského roku, francouzskému Total Direct Energie. Dvě zbylé divoké karty dostaly domácí sestavy Arkéa Samsic a B&B Hotels - Vital Concept.

Zatímco Arkéa Samsic je častým hostem Tour de France a o zisku pozvánky se nepochybovalo ani letos, kdy za tým závodí hvězdy Nairo Quintana, Warren Barguil a Nacer Bouhanni, pro B&B Hotels - Vital Concept je to úplně první účast na Grand Tour.  

Celek Jeroma Pineaua se o divokou kartu na Tour snažil i předchozích dvou letech, ale přednost dostaly jiné týmy a nedostalo se na ně ani na Vueltě, kam si ASO dříve zvalo nové týmy na zkoušku před pozváním na Tour. Letos už se tým Bryana Coquarda a Pierra Rollanda na Tour dostane a naopak místo nezbylo pro Circus - Wanty Gobert. 

Belgický tým jel Tour de France v posledních třech letech, ale tlaku domácích sestav už nemohl odolat. Navíc z kádru odešel Francouz Guillaume Martin. Nedostalo se ani na poslední francouzský profesionální tým Nippo Delko One Provence, ale vzhledem k celkové síle Nippa se pozvánka ani neočekávala a žádný další velký kandidát nebyl.

Francouzských celků tedy letos na Tour uvidíme šest. Kromě WorldTour celků AG2R La Mondiale, Cofidis a Groupama - FDJ jsou to druhodivizní sestavy Arkéa Samsic,B&B Hotels - Vital Concept a Total Direct Energie.