Astana už není tím týmem jako před pěti a více lety. Kazašský celek finančně zeslábl a přišel o Miguela Ángela Lópeze. Podle sportovního ředitele Dmitrije Fofonova chtěl zůstat, ale v Movistaru dostal lepší smlouvu: "Byla mu nabídnuta dohoda, ale jinde mu bylo nabídnuto víc. Z čistě sportovního hlediska chtěl Miguel zůstat. Ale to není vše. Nechci si stěžovat, že nemáme peníze. Máme svůj vlastní rozpočet, některé týmy mají více, ale každý má tolik, kolik si sežene." 

Astana přesto chce uspět na všech možných typech závodů. Pro příští rok má v kádru 31 z maximálního počtu 32 jezdců. Kdo ale nahradí Lópeze? Po odchodu Fabia Arua poskočil na vedoucí pozici a ujal se jí velmi dobře. Giro d´Italia a Vueltu dokončil na pódiu a na Tour de France vyhrál etapu. "Je tu Vlasov, myslím i na Harolda Tejadu a máme Iona Izagirreho. Pak máme Gorku Izagirreho, Jakoba Fuglsanga a Alexeje Lucenka..., " vyjmenovává Dmitrij Fofonov pro velo-club.net.

Největší naděje se vkládají do Aleksandra Vlasova. Vítěze malého Giro d´Italia z roku 2018: "Můžeme mu po odchodu Lópeze dát příležitost vybudovat si silnou pozici. Stále s námi má rok smlouvy a je to chytrý kluk. Velký perfekcionista a závodník, který vyhrává. Za dva roky bude na pódiu Grand Tour." 

Vlasov letos vyhrál etapu na Kolem Provence a jednorázovky Mont Ventoux Dénivelé Challenge a Giro dell´Emilia. Na Kolem Lombardie byl k dispozici Jakobu Fuglsangovi a sám dojel na třetím místě. Není tedy jenom vrchařem, umí zajet i takticky velmi náročné jednorázové závody a klasiky. To López nikdy nedokázal. Svou první Grand Tour, letošní Giro, vzdal už druhý den závodu, ale na vině byla nemoc. Do španělské Vuelty se dal dohromady, ačkoliv ne stoprocentně a dokončil na 11. místě. A to je hodně slibné, vzhledem k tomu, že je mu 24 let a třítýdenní závod nikdy dřív nejel. 

Giuseppe Martinelli, hlavní sportovní ředitel Astany, dříve naznačil, že Jakob Fuglsang se v příštím roce zaměří na jednorázové závody a opustí celkové pořadí Grand Tours. A bylo by to zcela logické, vždyť na třítýdenních závodech se z patnácti pokusů v kariéře jen dvakrát dostal do první desítky. Šesté místo z letošního Gira je jeho nejlepším výsledkem. Naopak na klasikách se mu daří, vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie a v budoucnu by si chtěl vyzkoušet i dlážděné klasiky, konkrétně Paříž - Roubaix. 

O návrat stál Fabio Au, který v Astaně slavil největší úspěchy, ale v roce 2018 odešel a hodně tím rozčílil Alexandra Vinokurova. Ten nyní rozhodl, že se Aru nevrátí, i když o něj Giuseppe Martinelli stál. "Obrátil se na nás a já osobně jsem s ním mluvil. Vždy jsme měli dobrý vztah. Řekl mi, že v UAE získal zkušenosti a že udělal nějaké chyby a rád by se k nám rád vrátil, kdyby byla příležitost. Bylo to lidsky komplikované rozhodnutí, ale nemohli jsme ho vzít zpět. Po odchodu Vincenza Nibaliho a Fabia se Astana strategie týmu změnila. Nyní se zaměřujeme na rozvoj mladých talentů a plánujeme budoucnost s nimi. Stejně jako to bylo v případě Fabia a Miguela."