Kvalita přenosu

Kvalita vysílání je určitě tím nejdůležitějším faktorem a tím, co je v těchto případech nejvíce skloňováno. Divák je ovlivněn televizními přenosy z cyklistiky a chtěl by vidět něco podobného i z českých závodů. Jenže televizní přenosy jsou vyráběny za milióny a internetové za tisícikoruny. V tom je pochopitelně největší problém.

Internetové vysílání a jeho kvalita záleží na tom nejpodstatnějším, na kvalitě místního signálu. 4G přináší už slušné možnosti, bohužel při cyklistických přenosech je zapotřebí mít kvalitu signálu na celé trati a to nejde 100% zajistit.

Důležitá je kvalita kamery, ani ne tak technická kvalita samotného přístroje, dá se natáčet i na webkameru, ale na kvalitě kameramana, na jeho zkušenostech a zájmu dělat práci co nejlépe. A potom pochopitelně na sehranosti s řidičem přenosového motocyklu a jeho zkušenostech, předvídavosti a umění za řídítky motocyklu.

Dobré posádky si televize, jako třeba italská RAI, nebo pořadatel Tour, společnost ASO, opravdu hýčkají.

A první pokus SportSoftu nedopadl i přes chybějící zkušenosti vůbec špatně.

Informační hodnota přenosu je vlastně to absolutně nejdůležitější. Diváci televizních přenosů jistě mluví o krásných záběrech, krásné krajině, krásných obrázcích cyklistů. Jenže pokud by chyběla informace o vývoji závodu, odstupech, složení skupin, tak by televizní přenos hodnotili i přes kvalitní přenos negativně. Což je v případě videostreamingu ještě složitější. Je to náročné na personální obsazení a umění přinést pravdivé informace. I to se v tomto případě podařilo. SportSoft je především výsledkovým servisem a tedy zprostředkování informací pro ně nebyl problém.

Grafika je právě součástí informací na televizních, nebo počítačových a mobilních monitorech. A opět musíme dát palec nahoru. Od časovek, kde jsme mohli sledovat jméno a klubovou příslušnost u záběrů na jednotlivé aktéry. Na okruhu silničních závodů mezičasy a tím i ověření složení skupin. A okamžitá grafika při průjezdu cílovou páskou předala ty nejdůležtější informace. Pochopitelně jsou to výsledky neoficiální, neschválené rozhodcovským sborem, ale to není důležité. Tak se to dělá i na Tour de France.

Komentář je pochopitelně dalším stavebním kamenem dobrého přesnosu a o ten se postaral Josef Kratina. Komentář musí dodat infomrace, ale musí i zaujmout a pobavit. Vždyť je sport především zábavou. A "Krtek" opakovaně dokazuje, že komentovat umí a že je tím správným komentátorem české scény. Dokonce se orientoval i v mládežnických kategoriích, což není snadné a nebál se případně zeptat přítomných, kdo pozná a rozezná jednotlivé aktéry závodu.


V silničních závodech byla k dispozici pouze jedna motorka a to je pochopitelně málo, ale posádka se snažila ukázat z trati co nejvíc. Záběry kamery byly slušné. Ukázaly závodníky v detailu, byla čitelná startovní čísla. Rodiče a doprovod závodníků na velkoplošné obrazovce určitě rozeznávali své svěřence a měli přehled o dění na trati.

Celý motiv přenosu byl asi ovlivněn především výrobou pro velkoplošnou obrazovku v prostoru cíle a tedy pro místní diváky, ti měli informace jak přímé, tak i takto zprostředkované. Ale počet návštevníků na kanále YouTube ukázal, že přenos sledovalo mnohem víc zájemců.

Jen závod juniorů ukázal, že chtělo v grafice přidat na informacích o tom, v jaké fázi se závod nachází, kolik je kilometrů, případně kol do cíle. To je důležitá informace pro nepřítomné diváky.

Záznam, zpravodajství, šoty

Na základě přenosu a výroby záznamu by šly dělat i další formáty přenosu. Ne každý měl možnost sledovat vše v přímém přenosu, určitě ne samotní aktéři. A tak by nyní na kanále SportSoftu mohly být uložené jednotlivé závody podle kategorií. Jsou zde jen dva souhrné záznamy celého dne ze soboty a z neděle, oba se stopáží kolem osmi a půl hodiny. To je příliš dlouhé.

Na základě natočeného materiálu by šly udělat i zkrácené šoty v reportážní stopáži, ty by měly úspěch u méně zainteresovaného diváka.

Společnosti SportSoft se přenos povedl. Dokazuje to i sledovanost jejich přenosu/záznamu. Dva dny po závodech májí sobotní závody navštěvnost kolem 4,5 tisíce, nedělní atakují pět tisíc. To jsou čísla krásná, ke kterým se ani nepřibližují přenosy CS live.