Van Aert byl v letošním roce obdivován díky úspěchům na Tour de France a dalších závodech a své univerzálnosti, ale také byl některými kritizován, protože do sbírky nepřidal žádnou monumentální klasiku. V celé kariéře zatím vyhrál jedinou, Milán-Sanremo v roce 2020. Po dvou sezónách bez zásadního vítězství na jednorázových klasikách to už chce napravit a soustředí se především na Kolem Flander a Paříž-Roubaix. 

Kromě jednoho vítězství na Sanremu už získal také druhá místa na Roubaix a Flandrech a také třetí místo na Lutych-Bastogne-Lutych. Vlastně jen na jediném monumentu se ještě nepodíval na pódium, na podzimní klasice Okolo Lombardie. Ve skutečnosti zde ještě nikdy nestartoval. Celkem má pět pódiových umístění na čtyřech monumentech a proto uvažuje o zkompletování. "Lidé říkají, že je to nemožné, ale já tomu věřím. Vyhrál jsem Sanremo a v roce 2023 je prioritou vyhrát další monument. V budoucnu mohu s dobrou přípravou vyhrát i Lutych nebo Lombardii," řekl v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport. 

Vyhrát všech pět monumentů se v historii podařilo jen třem Belgičanům, Eddymu Merckxovi, Rogeru De Vlaeminckovi a Riku Van Looyovi. Jenže ti závodili naposledy v 70. letech a od té doby se cyklistika změnila a většina závodů je těžší. Van Aert by byl čtvrtým mužem historie a čtvrtým Belgičanem. Vyhrát všechny monumenty se nepodařilo ani Philippu Gilbertovi, který byl v posledních letech rozhodně nejblíž, protože dvakrát zvítězil na Lombardii a uspěl i na Lutychu, Flandrech a Roubaix. Nezvládl to jen na Sanremu, kdy byl dvakrát třetí a po 63 (!) absolvovaných monumentech letos ukončil kariéru.

Zejména v Belgii se mluví i o jeho šancích na třítýdenních závodech. Na vysokého a těžkého cyklistu je mimořádně silný i v kopcích, ale sám Van Aert na to nemyslí ani náhodou. "Já na Grand Tours? Ne, nikdy," zareagoval stručně. To však neznamená, že by se třítýdenním závodům vyhýbal, nadále chce vyhrávat etapy, bodovací soutěže a pomáhat lídrům na celkové pořadí. 

Van Aert zahájí cyklokrosovou sezónu už 4. prosince v Antverpách a poprvé se zde sejdou největší hvězdy Van Aert, Van der Poel a Pidcock. Silniční sezónu chce začít na Omloop Het Nieuwsblad na konci února.