V článku o obnově závodu Brno - Mikulov - Brno roadcycling.cz/clanek/obnovi-zavod-v4-klasiku-brno-mikulov-brno, zazněla v diskuzi zmínka o dalších závodech pořádaných z Brna a ten jeden "prostějovský" jsem zažil na vlastní kůži.

Z mého tehdejšího pohledu to nebylo nic moc, kombinovat silniční závod s dráhou, byl jsem vrchař a dráha nebyla mojí nejoblíbenější disciplínou. Ale z pohledu marketingu, obnovy popularity cyklistiky u nás a nakonec i z pohledu řevnivosti brněnské a prostějovské cyklistiky, by to byl dobrý formát na spolupráci obou klubů. A hodně zajímavý formát na cyklistickou akci.

První etapa byla silniční z Brna do Prostějova, odpoledne následovala dráhová bodovačka na prostějovském velodromu. Druhý den se jelo obráceně z Prostějova do Brna a finále bylo na brněnském velodromu. Který to byl rok a jak celý závod dopadl, si opravdu nevzpomínám. Silniční etapy se dojížděly na obou velodromech. Kombinace silničních etap vedoucích převážně Drahanskou vrchovinou a dráhových závodů by mohla přinést zajímavé souboje.

Ale byl by to marketingově dobrý projekt i pro dnešní dny, jen je věcí nepředvídatelnou, kolik současných cyklistů, třeba i v celé Evropě, dokáže kombinovat obě disciplíny, kolik klubů dokáže své závodníky vybavit koly i na dráhu a kolik by se jich chtělo takového závodu zúčastnit. 

Hned na začátku víme, že oba potenciálně organizační kluby, tedy Favorit Brno i klub prostějovský, by na podobné klání měly závodníky, dráhu i technické zázemí svých závodníků. 

Ale našli by se další soupeři? U nás pražská Dukla, v Evropě mě napadá italské Friuli. A byl by to závod silniční, nebo dráhový, a když by ho chtěli pořadatelé zařadit do mezinárodního kalendáře UCI, tak kam? Trochu nám v zajetí kritérií a kategorií, podmínek a regulací, zaniká zajímavost cyklistiky.


Letos jsme na brněnském velodromu zažili i hvězdu silniční cyklistiky Eliu Vivianiho, to je prototyp závodníka, který by se mohl zajímat o podobný start, ale co jeho tým? Máme v silniční cyklistice spoustu hvězd, kterým není dráha cizí a má v ní kořeny. Určitě by i při světovém závodu podobného formátu chtěli startovat, jenže v jakém složení, v jakém týmu, pod jakým kalendářem UCI a pod jakými kritérii regulace cyklistiky? Tedy především regulací silničních závodů.

Ale není to výzva? Nebo je to v dnešním pojetí cyklistiky utopie?

Myslíte, že by byla šance na obnovu silničně - dráhového etapáku?