Ovoce a zelenina 

Nejrůznější ovoce se obvykle zařazuje do jídelníčku zvláště v letních měsících. Platí, že byste ho měli jíst pětkrát denně. Denní doporučený příjem je 400 gramů zeleniny a 250 až 300 gramů ovoce, tedy zeleninu si dopřejte třikrát denně a ovoce dvakrát.

Ovoce obsahuje poměrně dost cukru, a tak je třeba hlídat i jeho množství. Představuje samozřejmě také cenný zdroj vitamínů (zejména B, C, E), minerálních látek, antioxidantů a vlákniny, které náš organismus potřebuje ke správnému fungování. Většina ovoce obsahuje mezi 80 a 90 procent vody, a proto je ovoce vhodné i pro doplňování tekutin. Dejte si ale pozor na sušené plody! Jsou sice zdravější než sladkosti, ale kvůli vysoké energetické hodnotě a vysokému obsahu cukru není vhodné jich konzumovat příliš mnoho.

Zelenina je (podobně jako ovoce) z převážné většiny tvořena vodou. Svým vysokým obsahem vlákniny (2 až 9 %) se řadí k potravinám s velkým objemem, ale s nízkou energetickou hodnotou. Navíc vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vláknina jsou zde také hezky pohromadě. Pokud denně spořádáte minimálně cca 400 gramů (či více) zeleniny, je to správná míra.

Konzumovat ovoce a zeleninu je vhodné zejména kvůli příjmu vitamínů. Slovo vita znamená latinsky život, z čehož lze usuzovat, jak nepostradatelné pro nás vitamíny jsou. Protože je organismus nedokáže vytvářet, kromě malého množství vitamínu A a D, je musíme přijímat ve stravě. Vitamíny pomáhají při metabolických a energetických procesech probíhajících v těle. Při sportu tyto procesy běží naplno, proto je i vyšší spotřeba vitamínů. Současně je nutná vyšší antioxidativní ochrana organismu. V některých sportech je spotřeba vitamínů dvoj- až trojnásobně vyšší, například denní potřeba vitamínu C u běžného člověka je 100 miligramů a u vytrvalostního sportovce až 1 000 miligramů.

Vitamíny můžeme rozdělit na rozpustné ve vodě (C, komplex B, kyselina pantotenová, listová, biotin) a již zmíněné rozpustné v tucích (A, D, E, K). Důležité je antioxidativní (ochranné) působení vitamínů C, E, betakarotenu (provitamín A), dále B1, B6 a stopových prvků selenu a zinku. Pro sportovce je působení antioxidantů důležité při rekonvalescenci po zranění.

Minerály jsou anorganické sloučeniny, které organismus neumí produkovat ani spotřebovat. Protože se vylučují potem, močí či stolicí, musíme je do organismu neustále doplňovat. Nejdůležitější pro sportovce je kuchyňská sůl (chlorid sodný), draslík (kalcium) a hořčík (magnesium).

Cyklistika je jedním z nejnáročnějších vytrvalostních sportů a správně zásobené tělo výrazně ovlivní celý výkon. Vícehodinový výkon otestuje nejen vaši fyzičku, ale na trati vám neodpustí ani ten nejmenší prohřešek ve stravovacím a pitném režimu.

Kdo nechává jídlo na poslední chvíli a stravuje se nepravidelně, jeho organismus rozhodně není zásobován optimálně. Podcenění jídla před tréninkem ohrozí tolik potřebné pohotovostní zdroje glykogenu.

Nepomůže jen stravovat se dostatečně. Důležité je jíst zejména energeticky bohaté potraviny.

Nevhodně může působit příliš velké množství zeleniny, která je plná vody, vlákniny, ale chudá na energii. Nic nedokáže naplnit glykogenové rezervy tak dobře jako potraviny bohaté na sacharidy. Pro plnění svalového a jaterního glykogenu je nejvýhodnější upřednostňovat složité cukry – polysacharidy. Ty trávíme pozvolněji a do svalů doplní glukózu mnohem efektivněji.

Jíte každý den celý svůj život a strava dodává do vašeho těla živiny i stavební látky. Je palivem vašeho organismu a bez jídla přestane váš organismus fungovat. Proto svému tělu dopřejte to nejlepší. Správně zvolená zdravá výživa nezatěžuje organismus a dodává mu vše, co potřebuje.Cílem je nejen vytvarování postavy podle vašich představ, ale zároveň rovnováha organismu.Neváhejte proto využít pomoc našich odborníků. Zbavte se svých špatných návyků a splňte si své cíle. 

Celým dílem vás prováděl trenér první třídy Mgr. Vojtěch Beran. Nevíte si rady, jak si sestavit správný jídelníček či tréninkový plán? Využijte naše služby: 

Nezapomeňte sledovat naše novinky:

► Web: https://www.alltraining.cz/

► Facebook : https://www.facebook.com/alltraining.cz/

► Instagram: https://www.instagram.com/alltraining.cz/