Klubový tým BRS Kaktus Bike se v letošním roce mohl spoléhat výsledkově především na Marka Čaneckého, trojnásobného slovenského mistra v časovce jednotlivců, zkušeného cyklistu, který v minulosti jezdil v tureckých a rakouských týmech, aby poslední čtyři roky strávil v Dukle Bánská Bystrica. Kaktus Bike měl na soupisce nejen muže Elite a U23, ale i ženy, juniory a juniorky. Od příštího roku postupuje v kategorii mužů do úrovně Continental teams a v této souvislosti mění i název.

Juraj Sagan, který se ve svých 33 letech rozhodl po letošní sezóně ukončit kariéru profesionálního cyklisty, která trvala od roku 2007 a v jejímž průběhu prošel týmy Liquigas, Tinkoff, Bora-hansgrohe a TotalEnergies, přešel do role sportovního ředitele tohoto nového slovenského kontinentálního týmu.

Marek Čanecký

Na soupisce figuruje 16 závodníků, rozdělených do „A“ a „B“ týmu. V celku A budou z loňské sestavy působit vedle Marka Čaneckého také Andrej Líška a Matej Blaško, k nim se přidávají tři nové posily přestupující z Dukly Bánská Bystrica Adam Foltán, Tobias Vančo a Martin Haring, a také tři nováčci v týmu přicházející z České republiky Martin Voltr, Daniel Vysočan (oba Favorit Brno) a Šimon Vaníček (Sportcomplex Břeclav). V týmu B pak najdeme další dva české cyklisty Dominika Prudka (Favorit Brno) a Martina Rafaje (TUFO Pardus Prostějov).

Zatímco Haringovi a Čaneckému je už pár roku přes třicet let, tak většina týmu splňuje kritéria věku kategorie U23. Což platí i pro většinu Čechů v týmu. Vysočanovi, Vaníčkovi a Rafajovi je 18, Voltrovi 20 let. Pouze Prudek je starší (24).

Andrej Líška

Jedním z cílů našeho týmu je vytvořit podmínky pro přechod kluků z mládežnických kategorií do mužské. Nejen na Slovensku závodí spousta cyklistů ještě v juniorském věku, ale jejich motivace se láme při přechodu do kategorie mužů. Především proto, že je málo týmů, kde by se dalo v kariéře cyklisty pokračovat na profesionální úrovni,“ říká Juraj Sagan, který se s týmem poprvé potkal na konci listopadu na teambuildingu v Malé Fatře.

Tým chce postupovat krok za krokem. Ale nebojí se výhledově uvažovat i o postupu do vyšší úrovně. K tomu je pochopitelně nutné vytvořit podmínky. Z prvních a jedním z nejdůležitějších je zabezpečení týmu po finanční stránce, o což se stará řada partnerů, z nichž nejvýznamnější najdeme v názvu týmu. RRK Group coby realitní a developerská společnost a Pierre Baguette, taktéž slovenská společnost, specializující se na výrobu balených potravinových výrobků a dodávající své zboží do řady okolních zemí včetně České republiky.

Jurajův poslední tým TotalEnergies

Aby mohl takový tým fungovat, musí kromě finančního zajištění mít k dispozici zaměstnance zajišťující zázemí, kam patří kromě generálního manažera a sportovního ředitele i maséři, mechanici, logistika apod. To vše má tým nasmlouváno. Takže teď už jen vyrazit na trénink, aby v sezóně byly nové dresy týmu, který má sídlo ve Skalici, vidět.

Jedna věc je, v čem, resp. na čem budou jezdci RRK Group – Pierre Baguette vidět, a druhá zda budou vidět podle dosahovaných výsledků. Co se týče výbavy, sedlat budou rámy Time osazené komponenty Shimano, oblečení budou používat od značky Bioracer, která dodává dresy mj. belgické reprezentaci, Uno-X či Ineosu.

Jurajův poslední závod Mistrovství světa 2022 v Austrálii

A co se týče výsledkových ambicí? „Někteří kluci už v těchto dnech začínají trénovat na Kanárských ostrovech, pokračovat tady budou i v lednu a v únoru se sejdeme na týmovém soustředění na španělském východním pobřeží v oblasti Calpe,“ popisuje detaily zimní přípravy Juraj Sagan, jehož přítelkyně bude u týmu vykonávat funkci výživové poradkyně, což má vystudováno, ale i masérky a veškerého servisu ohledně přípravy doplňků v průběhu kempů i samotných závodů.

„Závodní kalendář dolaďujeme. Závodit ale budeme především v širším regionu, tedy kromě Slovenska také v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Slovinsku apod., příslib máme i od organizátorů etapáku Tour of Estonia (2.1),“ dodává k programu závodů čtyřnásobný slovenský šampion na silnici.

První společný kemp RRK Group - Pierre Baguette v Malé Fatře

To nejlepší musí jak se sluší a patří přijít na konec: „Okolo Slovenska je naším jednoznačným vrcholem sezóny. Tam chceme být v nejlepší formě a výsledkově o sobě dát co nejvíc vědět. Nejvýznamnější domácí závod, kam pravidelně směřují i týmy z úrovně World, je jednoznačně naše priorita číslo jedna a je pochopitelně velmi důležitý i pro naše sponzory. Takže tady bude naše motivace mimořádná,“ zakončil naše povídání Juraj Sagan, který coby účastník Tour de France a kromě Lombardie i třináctinásobný účastník všech nejvýznamnějších klasik od Sanrema, přes Flandry, Lutych až po Paris-Roubaix, má určitě co předat svým svěřencům ve své nové cyklistické roli.

O tom, že by tým RRK Group – Pierre Baguette měl patřit k tomu nejlepšímu minimálně na Slovensku a že může myslet na přiměřeně ambiciózní cíle, vypovídá i skutečnost, že v letošním ročníku Okolo Slovenska se v dresu slovenské reprezentace sešel Juraj Sagan se čtyřmi ze svých nových svěřenců: Čaneckým, Haringem, Blaškem a Líškou.